Češnjev clafoutis
Tradicionalna francoska sladica clafoutis izvira iz pokrajine Limousin.

Češnjev clafoutis
Tradicionalna francoska sladica clafoutis izvira iz pokrajine Limousin.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2018
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 700 g zelo zrelih češenj
- 2 jajci
- 2 rumenjaka
- 100 g moke
- 100 g rjavega sladkorja
- 2,5 dl mleka
- 60 g masla in še malo za povrh
- ščep soli
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja (po želji)
Priprava
Češnje operemo, jim odstranimo peclje in jih osušimo. Pečico segrejemo na 200 °C. Maslo damo v model za pite in ga postavimo v pečico, da se stopi.
V skledi stepemo jajca in rumenjake, dodamo ščep soli in sladkor ter dobro zmešamo z metlico ali električnim mešalnikom. Dodamo vaniljev izvleček in vsujemo moko ter spet dobro zmešamo, da dobimo gladko, gosto tekoče testo.
Model z maslom vzamemo iz pečice in maslo vmešamo v testo, nato vmešamo še mleko. Nazadnje v testo vmešamo še češnje.
Maslo, ki je ostalo v modlu, razmažemo s kuhinjskim papirjem, da model enakomerno namastimo, nato vanj vlijemo pripravljeno testo in na vrh položimo nekaj kosmov masla.
Postavimo v pečico za 45 minut, da se sladica lepo zlato obarva. Pečeno vzamemo iz pečice in po želji posujemo z vaniljevim sladkorjem. Ponudimo mlačno.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.