Češnjev clafoutis
Tradicionalna francoska sladica clafoutis izvira iz pokrajine Limousin.
Češnjev clafoutis
Tradicionalna francoska sladica clafoutis izvira iz pokrajine Limousin.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2018
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 700 g zelo zrelih češenj
- 2 jajci
- 2 rumenjaka
- 100 g moke
- 100 g rjavega sladkorja
- 2,5 dl mleka
- 60 g masla in še malo za povrh
- ščep soli
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja (po želji)
Priprava
Češnje operemo, jim odstranimo peclje in jih osušimo. Pečico segrejemo na 200 °C. Maslo damo v model za pite in ga postavimo v pečico, da se stopi.
V skledi stepemo jajca in rumenjake, dodamo ščep soli in sladkor ter dobro zmešamo z metlico ali električnim mešalnikom. Dodamo vaniljev izvleček in vsujemo moko ter spet dobro zmešamo, da dobimo gladko, gosto tekoče testo.
Model z maslom vzamemo iz pečice in maslo vmešamo v testo, nato vmešamo še mleko. Nazadnje v testo vmešamo še češnje.
Maslo, ki je ostalo v modlu, razmažemo s kuhinjskim papirjem, da model enakomerno namastimo, nato vanj vlijemo pripravljeno testo in na vrh položimo nekaj kosmov masla.
Postavimo v pečico za 45 minut, da se sladica lepo zlato obarva. Pečeno vzamemo iz pečice in po želji posujemo z vaniljevim sladkorjem. Ponudimo mlačno.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.