Sestavine

  • 1 kg zrelih breskev
  • 6 vejic bazilike
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici limonovega soka
  • 6 dl vode

Priprava

1.

Breskve izkoščičimo in narežemo. Baziliko osmukamo, vendar stebel ne zavržemo. V kozico damo breskve, stebla in liste bazilike ter vodo in pustimo, da mešanica zavre. Med nežnim brbotanjem jo kuhamo 40 do 50 minut oziroma tako dolgo, da se breskve povsem zmehčajo. Medtem jih s hrbtno stranjo kuhalnice večkrat rahlo potlačimo, da spustijo sok. Ko so kuhane, pustimo, da se mešanica ohladi. Nato jo precedimo skozi muslinasto tkanino ali gazo; pri tem jo stiskamo, da dobimo čim več soka.

2.

Odmerimo 3,75 dl soka (razmerje med sokom in sladkorjem naj bo vedno 5 : 1). Soku dodamo sladkor in ju v kozici spet kuhamo pri zmerni temperaturi. Medtem ves čas mešamo, da se sladkor raztopi. Primešamo limonov sok, nato pustimo, da se sirup ohladi. V hladilniku ga lahko hranimo do dva tedna. Postrežemo razredčenega z mrzlo gazirano vodo ali tonikom, lahko pa ga zmešamo z bourbonom in osvežitev ingverjevim pivom, da dobimo sadni koktajl.

Nasvet

Breskovo pulpo lahko uporabimo za smuti ali za nadev za palačinke ali druge sladice, na primer pite.

2