Sestavine

  • Svinjska rebra - st. louis cut, spare ribs ali baby back, rezana za smoker
  • Mešanica soli, popra in zmletega česna (SPG)
  • Klasični rdeči BBQ rub za svinjino
  • Cimet
  • Dehidrirane zmlete brusnice
  • Jabolčna BBQ glazura
  • Zdrobljena pistacija
  • Olje
  • Jabolčni kis
  • Jabolčni sok

Priprava

1.

Najprej pripravimo pokrit žar ali smoker za indirektno peko pri temperaturi 120 °C in dodamo les za dim.

 

2.

100 g klasičnega rdečega BBQ ruba zmešamo s 30 g zmletih brusnic in pol žličke zmletih prazničnih začimb.

3.

Rebra najprej na tenko namažemo z oljem, posujemo sloj mešanice SPG in čez njega vtremo naš praznično navdahnjen BBQ rub.

Tako rebra počakajo 15 min, da se začimbe dobro oprimejo, potem pa v dim z njimi. Prve tri ure jih pustimo pri miru. Naslednje tri ure jih vsakih 45 min ovlažimo z mešanico kisa in soka v škropilki.

Rebra so gotova pri 92 °C in bodo gotova v 7-8 urah. Le počasi …

4.

Za serviranje si pripravimo jabolčno glazuro. En liter filtriranega domačega soka zreduciramo na 3 dl. Dodamo pol skodelice rjavega sladkorja, žličko BBQ ruba, pol žličke prazničnih začimb in po želji četrt žličke suhih mletih chipotle čilijev ali grobo zmletega črnega popra.

Ko se vse raztopi, posodo odstavimo z ognja in vmešamo 50 g surovega masla.

Rebra glaziramo s čopičem do visokega sijaja in na koncu posujemo z zdrobljeno pistacijo.

Opomba

Oprema:

Pokriti žar ali smoker

Termometer za meso

Škropilka

Les hikorije in češnje

Oglje

Nasvet

Ne pozabite na jajčni liker ali konjak na koncu pojedine. In dober tek!

2