Baba z robidnicami in aromatično kremo
Baba ali babka je tradicionalni poljski kolač iz kvašenega testa.
Baba z robidnicami in aromatično kremo
Baba ali babka je tradicionalni poljski kolač iz kvašenega testa.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2019
ČAS PRIPRAVE: 2 uri
KOLIČINA: za 10–12 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
testo
- 70 g zmehčanega masla (in še nekaj za model)
- 7 g suhega kvasa
- 10 g medu
- 5 srednje velikih jajc
- 1 žlička ingverja v prahu
- 160 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 40 g svežih belih krušnih drobtin
- velik ščep soli
sirup
- 2 dl poljubnega žganja, npr. viljamovke, temnega ruma, konjaka ali kalvadosa
- 200 g sladkorja v prahu
- 2 dl vode
kompot
- 300 g robidnic
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 žlica žganja (enakega kot za sirup)
krema z muškatnim cvetom
- 2 dl sladke smetane
- 65 g sladkorja v prahu
- ½ žličke mletega muškatnega cveta
Priprava
V skledo kuhinjskega robota damo vse sestavine za testo. Z nastavkom za testo mešamo pri visoki hitrosti 6 do 8 minut, dokler ni maslo popolnoma vmešano v tekoče testo. Skledo odstranimo, jo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo, da testo vzhaja 30 minut oziroma tako dolgo, da naraste na dvakratno prostornino.
Pečico segrejemo na 170 °C in z maslom namažemo večji model za šarkelj. Testo z žlico postrgamo v model in ga postavimo na stran za približno 30 minut oziroma tako dolgo, da naraste do dveh tretjin modla. Pečemo 30 minut oziroma tako dolgo, da se testo zlato zapeče in zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ostane čist, ko ga izvlečemo. Tedaj kolač preložimo na žično mrežico in pustimo, da se ohladi.
Medtem naredimo sirup. V kozico damo žganje, sladkor in vodo ter mešanico pustimo vreti 5 minut, da nastane redek sirup. Ko je biskvit ohlajen, ga pazljivo preložimo nazaj v model in pokapljamo z vročim sirupom. Postavimo na stran za 10 do 15 minut, da se sirup vpije v biskvit.
Pripravimo kompot. V kozico damo robidnice, sladkor v prahu in žganje. Na zmerni temperaturi mešamo približno 3 minute, dokler robidnice ne začnejo spuščati soka, nato pa mešanico odmaknemo z ognja in pustimo, da se ohladi.
Sladko smetano, sladkor v prahu in mleti muškatni cvet rahlo stepemo. Preden postrežemo, preložimo biskvit na večji krožnik in nadevamo večino robidnic v luknjo na sredini. Nanje nadevamo kremo in preostale robidnice, nato pa kolač narežemo in postrežemo.
Muškatni cvet
Muškatni cvet je rdeča nitasta lupina muškatnega oreščka. Ker je bogate arome in močnega okusa, ga uporabljamo v majhnih količinah.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.