Avokadovi kozarčki
Avokado v malce drugačni vlogi
Avokadovi kozarčki
Avokado v malce drugačni vlogi
Recept je objavljen v reviji Dober tek, December 2019
KOLIČINA: 16 kozarčkov (po 8 vsakega okusa)
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
avokadovo-paradižnikova plast
- 2 srednje velika zrela avokada
- sok ½ limete
- 2 velika zrela paradižnika
- 1 zelo majhna šalotka
- nekaj kapljic worcestrske omake
- 1 žlička paradižnikove mezge (koncentrata)
kozarčki z rakci
- 125 g vloženih kuhanih rakcev
mehiški kozarčki
- pločevinka (400 g) rdečega fižola
- 1 majhna šalotka
- 1 ½ žlice drobno sesekljanega koriandra
- ½ žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- sol
- sok ½ limete
- čilijeva omaka sriracha
ko postrežemo
- dimljena mleta paprika
- 4 žličke jogurta
Priprava
Avokado olupimo in mu odstranimo koščico, meso pa drobno nasekljamo, damo v skledo in dobro zmešamo z limetinim sokom. Paradižnik grobo narežemo na koščke, šalotko narežemo na četrtine, oboje damo v drugo skledo ter primešamo worcestrsko omako in paradižnikovo mezgo. Zelo gladko zmešamo s paličnim mešalnikom.
Za kozarčke z rakci: v kozarčke razdelimo polovico paradižnikove omake in jo obložimo s polovico avokadove mešanice, nato pa še z rakci.
Podobni recepti
Avokadov namaz na krekerjih s klementinami
Hrustljave puranje palčke z avokadovo pomako
Za mehiške kozarčke najprej odcedimo fižol, nato zelo drobno sesekljamo šalotko in koriander, ki ju zmešamo s fižolom, kuminom in preostalo paradižnikovo omako, solimo po okusu ter začinimo z limetinim sokom in čilijevo omako. Preostali avokado razdelimo v kozarčke in obložimo s fižolovo mešanico. V hladilniku se kozarčki obdržijo do en dan.
Preden postrežemo, kozarčke z rakci posujemo z dimljeno mleto papriko, mehiške pa najprej obložimo s po ½ žličke jogurta in nato posujemo z mleto papriko.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.