Valerie – prima picerija na obrobju Ljubljane
piše: Zoran Triglav

Tokrat smo na našem zemljevidu odličnih picerij zabodli buciko na Lavrici, kot se imenuje naselje ob ljubljanski obvoznici. Obiskali smo picerijo Valerie.
Picerijo Valerie smo že lani uvrstili med naj picerije Slovenije. Seveda ne brez razloga. Ponuja namreč izvrstne pice neonapolitanskega sloga, ki mu v Italiji pravijo contemporanea.
No, odpravili smo se preverit, če Valerie ohranja začrtano in preverjeno visoko kakovost ponudbe.
Picerija Valerie je novejšega nastanka. Deluje šele dve leti, čeprav so peč za pice v nekdanji kavarni in slaščičarni vgradili že leta 2016, ampak je morala bolj kot ne počivati do marca 2023.

Peč je nekaj let počivala, zdaj pa v njej nastajajo prima pice.
Sladokuscem prijazen lokal
Valerie, kot že omenjeno, namreč ni le picerija, temveč tudi kavarna in slaščičarna. Lokal je skupaj s partnerjem Gregorjem Barbičem ustanovila domačinka Valerija Ozmec z Lavrice, ki je želela s tem domačemu kraju ponuditi družinam in mamicam prijazen lokal z igrali za otroke.
V spodnji etaži je torej od začetka delovala kavarna, v zgornji pa še večnamenska dvorana oziroma igralnica. Ko je čas dozorel, je z njim dozorela tudi ideja o piceriji.

Pica, vino in omake
Že lani smo poročali, da bodo zahtevni sladokusci, zlasti ljubitelji bolj napolitanskih slogov pice, v Valerie našli, po kar so prišli. Torej premišljen izbor zares izvrstnih pic, ob tem pa še vse, kar sodi poleg.
Pice pripravljajo iz 24 ur predfermentiranega testa, iz 100-odstotne bige, ki potem v hlebčku fermentira še nadaljnjih 24 ur. To poskrbi za lahkotnost pice, ki v peči na drva dobi še impozanten visoki rob s fino hrustljavo nežno skorjico. Testo pripravljajo v skladu z letnim časom in vremenom, hidracija znaša od 70 do 73 odstotkov.

Jure Krišto se je izkazal že na pomembnih prvenstvih.
Jedilni list izdaja, da vse ključne sestavine izvirajo iz Italije, številne imajo zaščiteno geografsko poreklo, certifikat DOP, kar je jamstvo za najvišjo kakovost in najboljši okus pice.
Za stalno visoko kakovost skrbi glavni picopek Jure Krišto, izkušeni maček te plemenite obrti, ki je na tekmovanjih picopekov pobral nekaj izjemnih uvrstitev.

Sočno, okusno in hrustljavo
Lahka izbira in druge sladke skrbi
V stalni ponudbi je pri Valerie na voljo 15 vrst pice s cenami od 10 do 15 evrov. Izbor sega od marinare in dveh različic margerite do bolj luksuznih, denimo z bresaolo, tartufi in podobnimi finimi delikatesami.
Na voljo je obilica finih, skrbno izbranih dodatkov. Jajc, ananasa in kečapa seveda ne boste našli; še najbolj eksotična med njimi je koruza. Ta pa načeloma ne bi smela zmotiti velikih duhov, kaj šele, da bi zaradi nje kakšen Neapeljčan telebnil z vespe …
Ob vsaki pici so zapisana skladna priporočila za tekočo spremljavo, tako vinsko kot pivsko. Vzorno! V drugih picerijah na kaj takšnega naletimo precej redko, kar je velika škoda.

Pice so prijetne tudi na oko, spominjajo na krater vulkana.
Poleg stalne ponudbe pic sta vselej na voljo dve sezonski izbiri (po 15 evrov). V času našega obiska sta bili to pici tunacho (z rumenimi pelati, tunino, rdečo čebulo, burato, peperončini, načo sirom, rdečo čebulo in parmezanom) ter black angus (z rumenimi pelati, bivoljo mocarelo, dimljenim črnim angusom, svežo špinačo, parmezanom in balzamičnim prelivom).

Sezonska ponudba
Ojunačili smo se in naročili obe sezonski. Sprva je bil del naše odprave malce skeptičen nad kombinacijo tunine in načo sira. A ko sta specialki prispeli na mizo, je bilo že na pogled, kaj šele na okus takoj jasno, da so skrbi odveč.
Tudi sezonske pice so pri Valerie očitno izjemno dobro premišljene. Bravo!

Tekoče zadeve
Kot sem omenil že uvodoma, smo se na Lavrico podali z visokimi pričakovanji. Pice z odlično pripravljenim testom in okusno uravnoteženimi nadevi so potrdile vse, kar nas je navdušilo že ob prvem obisku.

Ponudba piva je zgledna.
Pri Valerie imajo poleg izjemnih pic in manjše, a premišljene izbire solat ter prigrizkov krasen nabor napitkov. Zlasti široka je paleta piva – kar šest vrst točenega italijanskega piva in dva primerka iz lokalne domače pivovarne, poleg tega je na voljo še nekaj ustekleničenih klasik.
Poznavalce bo gotovo očarala tudi obsežna karta vinskih etiket priznanih slovenskih in italijanskih vinarjev, vključno z nekaj vrstami penine.
V zadnjih letih je namreč vse močnejši trend, da se ob kakovostni pici pije vino. Prav posebno prijajo tudi – predvsem suhe – penine.

Prostran lokal s prijetnim vzdušjem
Deset minut od centra
Pri Valerie nas je navdušil prijeten, umirjen ambient, primeren tako za družinska kosila kot za pomembne poslovne sestanke.
Lokal poleg tega premore še prostrano teraso za toplejše in lepše dni. Tam so med drugim igrala za otroke, kar pride še kako prav, če želite v miru dokončati pico, si privoščiti katero od številnih domačih sladic ali spiti kavo.

Kotiček za zahtevne sladkosnede
Posebej velja izpostaviti, da so dobrodošli so tudi lepo vzgojeni kužki.
In še nekaj. Morda se vam Lavrica sliši nekoliko odročno, a poudariti je treba, da je to tako rekoč deset minut od središča Ljubljane – in skoraj tik ob obvoznici. In če dodamo še zares veliko parkirnega prostora, se računica za izjemno doživetje pice še kako izide.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.