Za ekstra deviško velja samo oljčno olje, pridobljeno neposredno iz oljk in izključno s pomočjo mehanskih postopkov, z deležem prostih maščobnih kislin do največ 0,8 % in ustreznimi organoleptičnimi lastnostmi.
Običajna oljčna olja pa so lahko tudi mešanica rafiniranih oljčnih olj in deviških oljčnih olj z deležem prostih maščobnih kislin do največ 1 %. Minimalni odstotek deviškega ali ekstra deviškega olja ni zakonsko določen: povprečni delež znaša okoli 5–8 %, vendar najboljši proizvajalci ponujajo oljčna olja, sestavljena iz 30 % ekstra deviškega oljčnega olja. Višja ko je vsebnost ekstra deviškega olja v mešanici, boljša je kakovost. Med najkakovostnejša na svetu se uvrščajo ekstra deviška oljčna olja iz Istre.

Oljčno olje je enoglasno priznano kot idealna prehranska maščoba, ki se jo uporablja tako surovo kot za kuhanje in pečenje. Sredozemska dieta mu daje prednost pred maščobami živalskega izvora in ga priporoča kot maščobo za vsakodnevno uporabo, saj je prava zakladnica koristnih snovi. Oljčno olje je namreč bogato z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, kot je oleinska kislina, ki veljajo kot »dobre«, saj pomagajo zniževati raven »slabega« holesterola (LDL) v krvi ter ščitijo pred boleznimi srca in ožilja.

Za preliv
Surovo ekstra deviško oljčno olje je idealno za preliv, saj poudari okus sestavin: vse njegove organoleptične lastnosti, od vonja in okusa do občutkov pri okušanju, obogatijo hrano, ki jo prelijemo oziroma zabelimo. In to ne velja le za solate, temveč tudi za kuhane in pečene jedi.
Molekule olja, ko se srečajo z molekulami drugih živil, namreč sprožijo prijetne in presenetljive reakcije, zato je zabavno vedno znova preizkušati kombinacije olja in hrane, pri čemer je pomembno vedno uporabljati pravo količino in seveda najvišjo kakovost!
Odvisno od jedi bo včasih bolje izbrati klasično ekstra deviško oljčno olje, ki pusti vonjem in okusom jedi vodilno vlogo, ali pač olje z bolj intenzivnimi aromatičnimi notami, sadnimi ali celo pikantnimi, ki lahko jedi dodajo poseben značaj. Če se uporablja surovo, olje ohrani svoje antioksidativne snovi, ki pomagajo v boju proti celičnemu staranju, ki ga povzročajo prosti radikali. Dobro ekstra deviško oljčno olje ne izboljša le okusa, temveč vpliva tudi na zdravje!

Za kuhanje in pečenje
Zaradi visoke točke dimljenja (195–198 °C) je oljčno olje idealna izbira za vse vrste toplotne obdelave hrane. Točka dimljenja je temperatura, pri kateri se začne segreta maščoba razgrajevati, kar spreminja njeno molekularno strukturo in proizvaja akrilin, zdravju škodljivo snov. Dim, ki ga vidimo, ni nič drugega kot zbirka oksidiranih molekul, ki se sproščajo iz olja in se dvigajo ter razpršijo v zraku.
Pri kuhanju oljčno olje dobro prenaša temperature, ne da bi prekrilo okus in arome drugih živil. Obnaša se kot dobra maščoba, in sicer zaradi vsebnosti mononenasičenih maščobnih kislin, ki se razgrajujejo počasneje, skupaj z dragocenimi antioksidativnimi snovmi, ki jih je obilo.
Zato je oljčno olje odlično za pripravo okusnih ragujev, okusnih omak, bogatih juh, pomembnih drugih jedi iz mesa ter okusnih prilog iz dušene zelenjave.

Za cvrtje
Zaradi visoke točke dimljenja (195–198 °C) oljčno olje prenese tudi najvišje temperature. Glede na to, da domače cvrtje nikoli ne presega 160–180 °C, je uporaba povsem varna.
Torej je oljčno olje prava izbira tudi za pripravo popolnih ocvrtih krompirčkov, nežne zelenjave v testu, kalamarov in preprostih jedi, kot so denimo jajca na oko ali umešana … Oljčno olje je popolno za cvrtje!

Za peko v pečici
Oljčno olje je zelo priporočljivo tudi za peko v pečici: poleg tega, da odlično prenaša visoke temperature, vsako jed obogati z okusom. Preizkusite ga za pripravo rib v papirju, okusnih pečenk, zelenjave in hrustljavega krompirja.

Za pripravo sladic
Ste že kdaj poskusili pripraviti sladico, pri čemer ste maslo nadomestili z oljčnim oljem? To je odlična rešitev, da dobite ne le lažjo jed, ampak tudi neverjetno mehko, dišečo in bolj prebavljivo sladico. Tudi palačinke se na oljčnem olju spečejo odlično!