Osladkorjeni cvetni listi vrtnic
piše: Eva Lunc
16V: Na vrtu nam cveti veliko vrtnic in domislila sem se, da bi cvetove osladkorila in jih uporabila za okrasitev tort. Hvaležna bi bila za navodila, kako se pripravijo osladkorjeni cvetni lističi vrtnic in za več idej, kako jih lahko uporabim v kuhinji.
O: Osladkorjeni cvetni lističi vrtnic so res čudovit okras za torte in drugo fino pecivo, kremice, meringe … Postopek je preprost, a preden se lotite dela, se prepričajte, da vrtnice niso bile škropljene. Če so zrastle na vašem vrtu, ne bo težav, pazite pa pri kupljenih in podarjenih. Cvetove vrtnic razpremo in jih ločimo na posamezne cvetne lističe, ki jim odščipnemo rumeni spodnji del. Cvetne lističe nato premažemo z malce rahlo stepenega beljaka in jih posujemo z drobno mletim kristalnim sladkorjem (laže gre, če lističe primemo s pinceto). Otresemo odvečni sladkor in liste odlagamo na papir za peko. Pustimo, da se počasi posušijo na hladnem in zračnem mestu, medtem jih kdaj pa kdaj premaknemo, da se ne prilepijo na papir. Ko so povsem suhi, jih shranimo v nepredušno zaprti posodi, ki jo po dnu obložimo z mehko podlago. Sicer pa lahko iz cvetnih listov vrtnic pripravimo tudi marmelado: 200 g neškropljenih cvetnih listov vrtnic nežno operemo in osušimo, nato jih damo v veliko skledo skupaj z 200 g sladkorja in sokom 1 limone. Z rokami masiramo cvetne lističe, da sprostijo barvo in ovenejo, a ostanejo celi. Medtem v veliki kozici v 6 dl vode segrevamo 400 g sladkorja, da se stopi. Dodamo cvetne lističe in pustimo vreti približno pol ure oziroma tako dolgo, da se sirup zgosti, med kuhanjem pa večkrat premešamo. Marmelada bolj spominja na sirup kot na pravo marmelado. Še vročo marmelado napolnimo v sterilizirane kozarce, jih zapremo in pustimo, da se ohladi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.