O: Osladkorjeni cvetni lističi vrtnic so res čudovit okras za torte in drugo fino pecivo, kremice, meringe … Postopek je preprost, a preden se lotite dela, se prepričajte, da vrtnice niso bile škropljene. Če so zrastle na vašem vrtu, ne bo težav, pazite pa pri kupljenih in podarjenih. Cvetove vrtnic razpremo in jih ločimo na posamezne cvetne lističe, ki jim odščipnemo rumeni spodnji del. Cvetne lističe nato premažemo z malce rahlo stepenega beljaka in jih posujemo z drobno mletim kristalnim sladkorjem (laže gre, če lističe primemo s pinceto). Otresemo odvečni sladkor in liste odlagamo na papir za peko. Pustimo, da se počasi posušijo na hladnem in zračnem mestu, medtem jih kdaj pa kdaj premaknemo, da se ne prilepijo na papir. Ko so povsem suhi, jih shranimo v nepredušno zaprti posodi, ki jo po dnu obložimo z mehko podlago. Sicer pa lahko iz cvetnih listov vrtnic pripravimo tudi marmelado: 200 g neškropljenih cvetnih listov vrtnic nežno operemo in osušimo, nato jih damo v veliko skledo skupaj z 200 g sladkorja in sokom 1 limone. Z rokami masiramo cvetne lističe, da sprostijo barvo in ovenejo, a ostanejo celi. Medtem v veliki kozici v 6 dl vode segrevamo 400 g sladkorja, da se stopi. Dodamo cvetne lističe in pustimo vreti približno pol ure oziroma tako dolgo, da se sirup zgosti, med kuhanjem pa večkrat premešamo. Marmelada bolj spominja na sirup kot na pravo marmelado. Še vročo marmelado napolnimo v sterilizirane kozarce, jih zapremo in pustimo, da se ohladi.

16