Sestavine

  • ½ lubenice (pribl. 1,5 kg)
  • 200 g sira feta
  • velika pest črnih oliv
  • pest peteršilja
  • pest mete
  • 1 rdeča čebula
  • oljčno olje
  • balzamični kis

hrustljavi kruhki

  • 250 g polbele moke
  • 1 žlica oljčnega olja
  • ¼ kocke svežega kvasa (ali ½ vrečke suhega)
  • ½ žličke soli
  • moka za delovno površino
  • 1 beljak za premaz
  • mešanica sezamovih, makovih in koromačevih semen

Priprava

1.

Najprej spečemo kruhke. V skledo damo moko, sol, zdrobljen sveži kvas, olje in približno 1,5 dl mlačne vode. Sestavine s kuhalnico zmešamo, da se sprimejo v kepo, nato pa testo na pomokani delovni površini gnetemo tako dolgo, da se ne lepi več in je gladko in prožno. Pustimo ga vzhajati približno eno uro, da podvoji prostornino.

2.

Pečico segrejemo na 220 °C. Vzhajano testo še malo pregnetemo in ga razdelimo na 6 delov. Tri kepe čim bolj tanko razvaljamo in preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Premažemo jih z rahlo stepenim beljakom in potresemo s semeni. Kruhke pečemo 15 minut. Medtem razvaljamo in pripravimo za peko preostale 3 kepe. Ko so kruhki hrustljavo pečeni, jih vzamemo iz pečice in spečemo še preostale.

3.

Lubenico olupimo, odstranimo semenje in razrežemo na kose. Peteršilj in meto sesekljamo, feto razrežemo na kocke. Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Lubenico, feto in olive prenesemo v solatno skledo, jih potresemo s čebulnimi obročki in zelišči ter pokapamo z oljem in balzamičnim kisom. Postrežemo s hrustljavim kruhom, ki ga lomimo z rokami.

19