Polsušeni paradižnik
Korak za korakom z Binetom Volčičem

Polsušeni paradižnik
Korak za korakom z Binetom Volčičem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2015
ČAS PRIPRAVE: 6 ur 30 min
ZAHTEVNOST: Enostavno
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni. V Franciji mu pravijo tomates confites, konfitirani paradižniki. Polsušeni paradižnik lahko uporabimo takoj, lahko pa ga vložimo v kakovostno olje in shranimo v hladilnik – tako se bo ohranil več tednov.
Sestavine
- paradižnik poljubne sorte
- oljčno olje
- sol
- poper
- sladkor
- vejice svežega timijana
- česen (po želji)
Priprava
Paradižniku odrežemo stržen okrog peclja, na spodnji strani pa nežno križno prerežemo kožo, da ga laže olupimo.

Paradižnik za 30 sekund potopimo v krop.

Takoj potem ga potopimo v ledeno mrzlo vodo.

Ko se ohladi, ga z majhnim nožem olupimo. Kožo bomo zdaj zlahka odstranili.

Paradižnik razrežemo na četrtine in ga filiramo, kar pomeni, da mu odstranimo semena.

Pekač obložimo s papirjem za peko in pokapljamo z oljčnim oljem. Posujemo s soljo, poprom in sladkorjem, ki bo poudaril okus paradižnika. Na pekač razporedimo še timijanove vejice in po želji za dodatno aromo tudi olupljene stroke česna.

Paradižnike s prerezano stranjo navzdol položimo na pripravljen pekač, tako da se ne dotikajo.

Obložimo jih s še več timijanovimi vejicami, pokapljamo z oljčnim oljem in postavimo v pečico, ogreto na 95 °C, za 4 do 6 ur.

Nasvet
Kot polsušeni paradižnik lahko pripravimo katero koli sorto, tudi drobne češnjevce. Večje paradižnike narežemo na četrtine, manjše plodove le na polovice, vsem pa moramo obvezno odstraniti semena.
Čas pečenja lahko skrajšamo, če ustrezno povečamo temperaturo – odvisno od mesnatosti paradižnika. Najvišja temperatura pečice naj bo 130 °C, na višji temperaturi se paradižnik že začne peči in se obarva.
Polsušeni paradižnik lahko uporabimo za številne jedi, predvsem lepo poživi in mediteransko navdahne solate, juhe in enolončnice, testeninske jedi, slane pite, namaze, sendviče, celo v omleto ga lahko zamešamo …
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.