Pečena paprika
Pečena paprika
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2015
ZAHTEVNOST: Enostavno
Pečena paprika je ena najbolj vsestranskih poletnih prilog. Narezana na fileje je imenitna v marinadi iz oljčnega olja, česna in peteršilja, lahko pa jo pripravimo tudi v solatah še z drugimi vrstami zelenjave, testeninami ali rižem … Če bi jo radi shranili za dlje časa, jo vložimo v kozarce s kisovo raztopino. Cele pečene paprike lahko tudi nadevamo, recimo z mešanico kajmaka, skute in pršuta. Ko lupimo paprike za nadevanje, pazimo, da ostanejo popolnoma cele, ne smemo jih prebosti, sicer bo iz njih stekel nadev.
Sestavine
- poljubna količina paprike
Priprava
Papriko lahko spečemo v pečici pri najvišji temperaturi (ne vključimo funkcije za žar), z ročnim gorilnikom ali neposredno na plinskem gorilniku. Papriko pečemo tako dolgo, da koža zogleni in postane mehurjasta. Med peko jo obračamo, da je enakomerno ožgana.
Ko je paprika popolnoma črna, jo položimo v posodo in pokrijemo, najbolje s prosojno gospodinjsko folijo, da nastane kondenzat, ki povzroči, da se koža loči od mesa paprike.
Po nekaj minutah papriko zlahka olupimo. To lahko storimo kar z rokami ali pa si pomagamo z nožem.
Če želimo papriko nadevati, ji odstranimo le pecelj in semena, sicer pa jo še filiramo. To storimo tako, da jo po dolgem prerežemo, jo razpremo in obrežemo semena in žile. Vsako polovico nato še enkrat po dolgem razpolovimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.