Fižolovo meso

Fižolovo meso
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2011
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g suhega fižola (keber ali debeli beli fižol)
- 1,25 dl oljčnega olja
- 400 g govedine ali jagnjetine (od plečeta)
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 3 paradižniki
- ¼ gomoljne zelene
- 1 čili
- 1 lovorov list
- 1 žlica šetraja
- 5 dl goveje juhe
- sol
- poper
- kanček rdečega vinskega kisa
- majaronovi lističi
Priprava
Fižol prelijemo s hladno vodo in ga pustimo čez noč, da se namaka.
Govedino po želji narežemo na trakove ali kocke. Čebulo olupimo in grobo narežemo. Česen olupimo in narežemo na lističe. Paradižnik blanširamo in olupimo, razrežemo na četrtine ter odstranimo nastavke pecljev. Zeleno očistimo, operemo in drobno narežemo. Čili prav tako drobno narežemo.
Fižol na cedilu odcedimo. V primerni kozici segrejemo oljčno olje in na njem zarumenimo meso s čebulo, česnom, paradižnikom in zeleno. Dodamo fižol, čili, lovor in šetraj ter dolijemo toliko juhe, da so vse sestavine pokrite s tekočino.
Fižolovo meso kuhljamo pokrito približno 1 uro. Jed na koncu še po okusu začinimo s soljo in poprom ter rdečim vinskim kisom in majaronom.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.