Filiranje sardel
Kot metuljček razprte sardele obožujejo tudi otroci!

Filiranje sardel
Kot metuljček razprte sardele obožujejo tudi otroci!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2014
ZAHTEVNOST: Enostavno
Sestavine
- poljubna količina očiščenih sardel
Priprava
Očiščeno ribo položimo na delovno površino s trebuhom navzdol in jo razpremo tako, da je stran s kožo zgoraj. Z eno roko držimo rep, medtem ko z drugo roko trdno pritisnemo na hrbtenico, dokler ni riba popolnoma sploščena.

Ribo obrnemo in nežno odstranimo hrbtenico. Če je glava ribe še vedno pritrjena, jo, preden začnemo, s škarjami zarežemo, kjer se začne hrbtenica.

Ko pri odstranjevanju hrbtenice pridemo do repa, hrbtenico preprosto odrežemo in zavržemo.

Odstranimo vse majhne kosti, pri tem si lahko pomagamo tudi s pinceto.

Nasvet
Na enak način (na »metuljčka«) lahko filiramo tudi večje ribe.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.