Za rezanje čebule je ključen oster nož, da bodo rezi čisti. Neoster nož čebulo stisne in poškoduje, ob tem pa spusti svoj sok, zaradi katerega nas med rezanjem pečejo oči. Za praženje mora biti čebula zmeraj narezana, ne zmiksana, ker sicer spusti sokove in se pri toplotni obdelavi kuha, namesto da bi se pražila.

Postopek: pravilno rezanje čebule

  • Čebulo olupimo in ji odrežemo del s koreninskimi laski. Vzdolžno z vlakni jo prerežemo na polovico.
  • Ploski del položimo na desko in čebulo zarezujemo na tanke in enakomerne trakove, vendar pustimo, da se ob koreninskem delu držijo skupaj. Tako nam plasti ne lezejo narazen.
  • V čebulo zarežemo še nekaj prečnih rezov. Še vedno pazimo, da ne zarežemo povsem do koreninskega dela.
  • Če smo uspešno izvedli dosedanje korake, bo zadnji preprost: nastale trakove navpično narežemo na drobne kocke.

 

Naši najljubši recepti s čebulo

  • Goveji golaž je odlična zamisel, če kuhamo za večjo družbo ali na zalogo (za več dni)