Kako narezati čebulo
Rezanje čebule se zdi preprosto opravilo. In takšno tudi je. A dobro je vedeti nekaj osnovnih pravil, ki nam lahko delo olajšajo.
Pri rezanju čebule moramo biti posebno pozorni na oster nož, da bodo rezi čisti, saj se z neostrim nožem čebula stisne in poškoduje, ob tem pa spusti svoj sok, zaradi katerega nas med rezanjem pečejo oči. Za praženje mora biti čebula zmeraj narezana, ne zmiksana, ker sicer spusti svoje sokove in se pri toplotni obdelavi kuha, namesto da bi se pražila.
Čebulo olupimo in odrežemo del s koreninskimi laski. Vzdolžno z vlakni jo prerežemo na polovico.
Ploski del položimo na desko in čebulo zarezujemo na tanke in enakomerne trakove, vendar pustimo, da se ob koreninskem delu držijo skupaj. Tako nam plasti ne lezejo narazen.
V čebulo zarežemo še nekaj prečnih rezov. Še vedno pazimo, da ne zarežemo povsem do koreninskega dela.
Če smo uspešno izvedli dosedanje korake, bo zadnji preprost: nastale trakove navpično narežemo na drobne kocke.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.