Aditivi zagotavljajo varnost in ohranjajo kakovost naše hrane
piše: Revija Dober tek
Pri proizvodnji ali predelavi živil so aditivi zelo pomembne snovi, še posebej ko se uporabljajo zaradi zagotavljanja varnosti živil. Njihov glavni namen je podaljševanje obstojnosti, ohranjanje kakovosti ter okusa in vonja živil. V sodobni predelavi hrane se dodajajo tudi zaradi postopkov proizvodnje, zahtev transporta, prodaje in privlačnega izgleda.
Uporabo aditivov pogosto presojamo s pomisleki, da njihovo uživanje lahko škoduje zdravju. Vendar pa zgolj prisotnost ali odsotnost aditivov v živilu samo po sebi ne določa, ali je živilo zdravju koristno in varno za uživanje. Aditivi v nekaterih živilih so pomembni, saj zagotavljajo varnost, obstojnost, vonj in okus. Brez uporabe aditivov bi bila naša prehrana precej drugačna: številne kategorije živil, ki jih danes poznamo (npr. pijače, deserti, predelano sadje in zelenjava, mesni izdelki, slaščice,…), sploh ne bi obstajale, proizvodnja živil bi bila bolj zahtevna in s tem dražja, in najpomembnejše – obstojnost in varnost nekaterih živil bi bila vprašljiva. Kljub pomislekom namenskega dodajanja kemikalij v hrano, pa aditivi pogosto niso tako problematični, kot si potrošniki predstavljamo, v Evropski uniji so strogo regulirani in nadzorovani.
Stroga regulacija Evropske unije
V Evropski uniji je dodajanje aditivov v živila dovoljeno le, če so ti nujno potrebni, ne škodujejo zdravju in ne zavajajo potrošnikov. Da bi zagotovili najvišje standarde varnosti in kakovosti, mora biti vsak aditiv, ki se uporablja v živilih, pred uporabo znanstveno preverjen in odobren s strani Evropske agencije za varnost hrane (EFSA). Nadzor nad varnostjo aditivov se ne konča z njihovo odobritvijo, temveč se njihova varnost redno preverja in če se pojavi kakršen koli dvom, se lahko njihova uporaba omeji ali prepove. Uporaba aditivov v živilih je dodatno omejena s predpisanimi kategorijami živil, v katerih se aditivi lahko uporabljajo (v vseh živilih se ne smejo) in z najmanjšo potrebno količino, ki doseže želen učinek. Aditivi so na živilih označeni s funkcijo, ki jo imajo in imenom ali »E številko«, da lahko potrošniki prepoznajo, katere snovi in zakaj so prisotne v izdelku. Nadzorni organi držav članic Evropske unije redno preverjajo živila, ki vsebujejo aditive in s tem zagotavljajo, da je hrana varna in kakovostna.
Redni nadzor in urejanje področja aditivov v Evropski uniji zagotavljajo, da so aditivi dodani le, kadar so nujno potrebni, in vedno v količinah, ki so varne za potrošnika. Zato lahko z zaupanjem uživate v raznoliki prehrani, ki jo najdete na evropskih trgovinskih policah, saj so sestavine v živilih temeljito preverjene in pod stalnim nadzorom, kar zagotavlja najvišji standard varnosti in kakovosti.
O aditivih tudi v kampanji Safe2EatEU
Kampanja Safe2Eat v Sloveniji in 17 drugih evropskih državah ozavešča o različnih vidikih varnosti hrane, med drugim poudarja pomen uravnotežene prehrane in varnost prehranskih dopolnil. Prav tako si prizadeva ozaveščati o varnosti aditivov za živila in novih živil ter o prisotnosti alergenov v živilih. Cilj kampanje #Safe2EatEU je vzpostaviti povezavo med znanostjo o varnosti hrane in hrano, ki konča na naših krožnikih, ter ljudem omogočiti, da z zaupanjem sprejemajo odločitve o hrani.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.