Uporabo aditivov pogosto presojamo s pomisleki, da njihovo uživanje lahko škoduje zdravju. Vendar pa zgolj prisotnost ali odsotnost aditivov v živilu samo po sebi ne določa, ali je živilo zdravju koristno in varno za uživanje. Aditivi v nekaterih živilih so pomembni, saj zagotavljajo varnost, obstojnost, vonj in okus. Brez uporabe aditivov bi bila naša prehrana precej drugačna: številne kategorije živil, ki jih danes poznamo (npr. pijače, deserti, predelano sadje in zelenjava, mesni izdelki, slaščice,…), sploh ne bi obstajale, proizvodnja živil bi bila bolj zahtevna in s tem dražja, in najpomembnejše – obstojnost in varnost nekaterih živil bi bila vprašljiva. Kljub pomislekom namenskega dodajanja kemikalij v hrano, pa aditivi pogosto niso tako problematični, kot si potrošniki predstavljamo, v Evropski uniji so strogo regulirani in nadzorovani.

Stroga regulacija Evropske unije

V Evropski uniji je dodajanje aditivov v živila dovoljeno le, če so ti nujno potrebni, ne škodujejo zdravju in ne zavajajo potrošnikov. Da bi zagotovili najvišje standarde varnosti in kakovosti, mora biti vsak aditiv, ki se uporablja v živilih, pred uporabo znanstveno preverjen in odobren s strani Evropske agencije za varnost hrane (EFSA). Nadzor nad varnostjo aditivov se ne konča z njihovo odobritvijo, temveč se njihova varnost redno preverja in če se pojavi kakršen koli dvom, se lahko njihova uporaba omeji ali prepove. Uporaba aditivov v živilih je dodatno omejena s predpisanimi kategorijami živil, v katerih se aditivi lahko uporabljajo (v vseh živilih se ne smejo) in z najmanjšo potrebno količino, ki doseže želen učinek. Aditivi so na živilih označeni s funkcijo, ki jo imajo in imenom ali »E številko«, da lahko potrošniki prepoznajo, katere snovi in zakaj so prisotne v izdelku. Nadzorni organi držav članic Evropske unije redno preverjajo živila, ki vsebujejo aditive in s tem zagotavljajo, da je hrana varna in kakovostna.

Redni nadzor in urejanje področja aditivov v Evropski uniji zagotavljajo, da so aditivi dodani le, kadar so nujno potrebni, in vedno v količinah, ki so varne za potrošnika. Zato lahko z zaupanjem uživate v raznoliki prehrani, ki jo najdete na evropskih trgovinskih policah, saj so sestavine v živilih temeljito preverjene in pod stalnim nadzorom, kar zagotavlja najvišji standard varnosti in kakovosti.

O aditivih tudi v kampanji Safe2EatEU

Kampanja Safe2Eat v Sloveniji in 17 drugih evropskih državah ozavešča o različnih vidikih varnosti hrane, med drugim poudarja pomen uravnotežene prehrane in varnost prehranskih dopolnil. Prav tako si prizadeva ozaveščati o varnosti aditivov za živila in novih živil ter o prisotnosti alergenov v živilih. Cilj kampanje #Safe2EatEU je vzpostaviti povezavo med znanostjo o varnosti hrane in hrano, ki konča na naših krožnikih, ter ljudem omogočiti, da z zaupanjem sprejemajo odločitve o hrani.

OZNAKE