Sestavine

  • 300 g testenin v obliki velikih školjk
  • 400 g tunine iz konzerve
  • naribana lupinica in sok 1 bio limone
  • 1 šalotka
  • 1 žlica rdečega vinskega kisa
  • 1 žlička sladkorja
  • ščep soli ali po okusu
  • 3 žlice crème fraîche ali kisle smetane
  • 30 g drobno naribanega sira grana padano

grahova omaka

  • 1 žlica oljčnega olja
  • košček masla
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol in poper
  • 3,5 dl piščančje jušne osnove
  • 500 g zamrznjenega graha
  • 3 žlice crème fraîche ali kisle smetane
  • pest lističev mete
  • pest lističev bazilike

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V kozici zavremo vodo, jo solimo in v njej kuhamo testenine toliko časa, da so na ugriz še nekoliko trde. Odcedimo jih, nato pa oplaknemo s hladno vodo in spet odcedimo.

2.

Medtem ko se testenine kuhajo, pripravimo omako. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje in maslo. Na njem pražimo drobno sesekljano čebulo 5 minut, da se začne mehčati, nato dodamo drobno sesekljan česen, temperaturo znižamo in pražimo še 5 minut. Solimo in popramo, nato dodamo jušno osnovo in približno 450 g graha. Zavremo in kuhamo 1 minuto, nato ugasnemo kuhalnik. Mešanico predenemo v multipraktik, dodamo crème fraîche ali kislo smetano, meto in baziliko ter zmeljemo v gladko omako.

3.

Omako nalijemo v velik plitev pekač. V skledico damo nekoliko razkosano tunino, limonovo lupinico in sok, drobno sesekljano šalotko, kis, sladkor, ščep soli in crème fraîche ali kislo smetano ter dobro zmešamo. Školjke napolnimo z maso in jih položimo v grahovo omako. Posujemo jih s preostalim grahom in sirom grana padano. Pečemo jih 20 minut, da se sir zlato rjavo obarva, nato postrežemo.

2