Sestavine

  • 50 g koruznega škroba
  • 50 g riževe moke
  • 2 žlici angleške gorčice v prahu (ali manj, po okusu)
  • 2 žlici dimljene sladke mlete paprike
  • 2 žlički kajenskega popra in še malo, ko postrežemo
  • 300 g očiščenih sardel, sardonov ali drugih malih modrih rib
  • rastlinsko olje za cvrenje

česnova majoneza

  • 4 neolupljeni stroki česna
  • 1 žlica oljčnega olja
  • ščep grobe morske soli
  • 5 žlic majoneze
  • sok 1⁄2 limone
  • sol in poper

ko postrežemo

  • solni cvet za posip
  • 1 limona

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Za majonezo damo neolupljene stroke česna na kos aluminijaste folije, jih pokapamo z oljčnim oljem, posujemo z grobo morsko soljo in tesno zavijemo. Pečemo jih 25 do 30 minut, da se zmehčajo. Pustimo, da se ohladijo, nato meso iztisnemo iz lupinic in ga damo v skledo z majonezo, limonovim sokom ter malo soli in popra. Dobro zmešamo.

2.

V skledo damo koruzni škrob, riževo moko, gorčico v prahu, papriko in kajenski poper ter dobro zmešamo. Ribice splaknemo in dobro posušimo, nato jih dodamo v skledo in dobro pomešamo, da so enakomerno obdane z začinjeno moko.

3.

V kozico nalijemo toliko olja, da sega do tretjine višine, in ga segrejemo do 180 °C ali toliko, da kocka kruha, ki jo vržemo vanj, porjavi v 30 sekundah. V olju cvremo ribice v več izmenah, vsakič 4 do 5 minut ali toliko časa, da se res hrustljavo ocvrejo. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju in prihranimo v topli pečici, medtem pa ocvremo še preostale. Postrežemo jih takoj z majonezo s pečenim česnom, posute z malo solnega cveta in s krhlji limone za pokapanje.

1