Spomladanski zvitki s pomako iz pečenega čilija
Spomladi se priležejo spomladanski zvitki – zaradi imena, sestavin in božanskega okusa.

Spomladanski zvitki s pomako iz pečenega čilija
Spomladi se priležejo spomladanski zvitki – zaradi imena, sestavin in božanskega okusa.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2021
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: za 6 oseb kot predjed
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- arašidovo olje
- 200 g kitajskega zelja
- 2 velika korenčka
- 100 g bambusovih vršičkov (po želji)
- 50 g gob
- pest sojinih kalčkov
- 3 žlice sojine omake
- 2 žlici nasekljanega ingverja
- 2 stroka česna
- 2 žlici koruznega škroba
- 24 riževih listov za spomladanske zvitke
- rastlinsko ali arašidovo olje za cvrenje
pomaka
- 2 rdeči papriki
- 10 rdečih čilijev (ali manj, po okusu)
- 5 celih strokov česna
- 50 g ingverja
- 1 žlica sojine omake
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Za pomako papriko očistimo semen in jo narežemo na trakove, čilijem odstranimo peclje, česen olupimo in pustimo v celem, ingver olupimo in narežemo na rezinice. Papriko, čili, česen in ingver pomešamo z 1 žlico olja ter stresemo v velik pekač. Pečemo 30 minut ali toliko časa, da je vse malce ožgano. (Česen po 15 minutah preverimo in ga po potrebi, če postaja pretemen, odstranimo.) Pustimo, da se ohladi.

Zelenjavo predenemo v multipraktik in jo zmeljemo v gladek pire. Damo ga v majhno kozico in dodamo sojino omako, jabolčni kis ter sladkor. Na nizki temperaturi pire nežno kuhamo 5 minut, da se pomaka zgosti in sladkor stopi. Pustimo, da se ohladi.

Kitajsko zelje narežemo na tanke rezance, olupljeno korenje na vžigalice, bambusove vršičke in gobe na tanke rezine, česen stremo. V voku segrejemo 1 žlico arašidovega olja in na njem pražimo kitajsko zelje ter korenček 2 minuti. Dodamo bambusove vršičke in gobe ter pražimo še minuto. Nato dodamo sojine kalčke, sojino omako, ingver in česen ter mešamo, da je vsa zelenjava obdana z omako, tekočina pa izhlapi. Nato odstavimo.

Koruzni škrob zmešamo s 4 žlicami vode. V cvrtnik ali kozico damo toliko olja, da sega le do tretjine višine, in ga segrejemo na 180 °C oziroma toliko, da se kocka kruha, ki jo vržemo vanj, v 30 sekundah rjavo obarva. Pred seboj pod kotom položimo list za riževe zvitke, tako da je groba stran zgoraj. Na sredino položimo 2 zvrhani žlici nadeva.

List ob robovih premažemo s škrobno mešanico. Najbližji vogalček lista zavihamo čez nadev in ga tesno zvijemo.

Podobni recepti

Zelenjavni zavitek z omako

Zavitek s piščancem in zelenjavo

Spomladanska mineštra

Spomladanski kolački z metulji

Spomladanska piščančja pečenka
Navznoter zavihamo še stranska vogalčka in ju pritisnemo ob nadev.

Zvijemo še zadnji rob in ga po potrebi zatesnimo s še malo škrobne vode. Ponovimo s preostalo zelenjavo in 11 listi.

Vsak zvitek zavijemo v še en rižev list in spet zatesnimo s škrobno mešanico, da bomo pozneje dobili nadvse hrustljavo površino in da zvitki ne bodo počili.

Zvitke ocvremo v več izmenah, vsako cvremo 2 do 3 minute in zvitke vsakih 10 sekund nežno obrnemo s kovinsko penovko, da se enakomerno rjavo obarvajo in postanejo hrustljavi. Odcedimo jih na papirnati brisački, nato pa jih postrežemo s čilijevo pomako.

© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.