Sestavine

  • 750 g kislega zelja
  • 150 g dolgozrnatega riža
  • 1 velika čebula
  • 500 g zmlete ali nasekljane govedine (pleče)
  • morska sol
  • sveže zmlet pisani poper
  • 1 ščep šetraja
  • 200 g kisle smetane
  • 1 jajce
  • 100 g naribanega trdega sira
  • 1 žlička mlete paprike (lahko prekajene)
  • oljčno olje ali maslo
  • 1 rdeča paprika ali rdeči (po želji pekoči) feferoni
  • Po želji še nekaj rezin pancete ali pršuta ali kranjsko klobaso

Priprava

1.

Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija. Riž skuhamo na tri četrt, da je na ugriz še malce trd. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo ter jo v ponvi posteklenimo na izbrani maščobi. Meso v loncu ločeno močneje popražimo, da dobro porjavi. Primešamo mu čebulo, popramo in previdno solimo ter začinimo s šetrajem. Upoštevajmo, da je kislo zelje po navadi precej slano! Če je zelje prekislo, ga po potrebi malo speremo, nato pa ga na kratko podušimo, da se lepo zmehča.

2.

Manjši globoki pekač dobro namažemo in vanj enakomerno razporedimo polovico dušenega zelja. Po zelju enakomerno razporedimo praženo meso in ga prekrijemo z rižem. Vse skupaj prekrijemo z drugo polovico zelja in enakomerno posujemo z mleto papriko.

3.

Jajce in kislo smetano razžvrkljamo in primešamo naribani sir. Z mešanico enakomerno prelijemo oziroma premažemo vrhnji sloj zelja. Na vrh po želji razporedimo rezine izbrane mesnine in narezano papriko oziroma feferone. Za pol ure porinemo v pečico.

4.

Pečen narastek razrežemo in razdelimo na krožnike, po želji na vsak kos damo še žlico kisle smetane in postrežemo s kuhanim krompirjem v oblicah.

Opomba

Več o tej jedi preberite v članku:

Nasvet

Priljubljena je tudi različica s polento, ki jo pripravimo tako, da namesto vrhnjega sloja zelja meso prekrijemo s kuhano polento in vse skupaj zapečemo.

3