Sestavine

  • oljčno olje

burgerji

  • 400 g (1 pločevinka) črnega fižola
  • 100 g kuhanega rjavega riža
  • 1 čebula
  • 1 žlička strtih koromačevih semen
  • 1⁄2 žličke česnove soli (ali 1⁄4 žličke soli in ščep česna v granulah)
  • 1 žlička dimljene mlete paprike
  • 25 g drobtin panko
  • 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja

marinirana čebula

  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 2 žlički drobnega svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • 1 rdeča čebula
  • ščep soli

tofujeva 'majoneza' s pasto chipotle

  • 100 g svilnatega tofuja
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 1 žlička limonovega soka
  • 1 žlička gorčice
  • ščep sladkorja
  • 1 žlička pasta iz čilijev chipotle

gvakamole

  • 1 avokado
  • 1⁄2 manjše rdeče čebule
  • 1⁄2 rdečega čilija
  • 1 žlica nasekljanega koriandra ali peteršilja
  • sol
  • sok 1⁄2 limone

ko postrežemo

  • 4 veganske bombice za burgerje
  • listi zelene solate
  • rezine paradižnika
  • kečap (po želji)
  • gorčica (po želji)

Priprava

1.

Za marinirano čebulo damo v skledico kis, sladkor in sol. Mešamo toliko časa, da se sladkor stopi. Čebulo narežemo na lističe, jo dodamo marinadi in pokrijemo.

2.

Za ‘majonezo’ damo vse sestavine v majhen multipraktik (ali visoko posodo, če uporabljamo palični mešalnik) in gladko zmeljemo. Dodamo 2 žlici oljčnega olja in spet zmeljemo, da dobimo konsistenco majoneze. Solimo, damo v skledico, pokrijemo in shranimo v hladilnik.

3.

Za gvakamole avokado olupimo, razpolovimo in mu odstranimo koščico. Pretlačimo ga z vilicami ter mu primešamo drobno sesekljano čebulo, drobno sesekljan čili in koriander ali peteršilj. Gvakamole solimo in mu primešamo limetin sok, nato ga shranimo v hladilnik.

4.

Pripravimo burgerje. Fižol oplaknemo in dobro odcedimo. Čebulo drobno nasekljamo ali naribamo. Oboje damo v multipraktik, dodamo preostale sestavine in zmeljemo. Maso razdelimo na 4 dele in jih oblikujemo v polpete. Položimo jih na naoljen krožnik in za najmanj 30 minut postavimo v hladilnik.

5.

Močno razgrejemo žar ali rebrasto ponev. Polpete premažemo z malo oljčnega olja in jih položimo na žar ali v ponev. Pečemo jih 3 minute, nato jih obrnemo in pečemo še 3 minute. Med peko jih ne premikamo, da ne razpadejo in da nastane lepa skorjica.

6.

Bombice prerežemo na pol in jih po prerezani strani rahlo opečemo, nato damo na spodnjo polovico žlico ‘majoneze’. Dodamo nekaj solatnih listov, nanje pa polpet, nato žlico gvakamoleja in malo odcejene marinirane čebule. Na vrh damo še žlico ‘majoneze’ in nekaj rezin paradižnika ter pokrijemo z zgornjo polovico bombice. Po želji lahko dodamo tudi kečap ali gorčico in burgerje zašpilimo z zobotrebcem.

1