Sestavine

  • 3 velika čvrsta kiseklasta jabolka (na primer granny smith)
  • 3 namizna jabolka (na primer zlati delišes, gala, topaz, idared)
  • 1⁄2 žličke mletega cimeta
  • 1 žlička vaniljeve paste
  • 1 žlica javorovega sirupa
  • 50 g suhega jagodičevja ali svetlih rozin (sultanin)
  • 175–200 g hrustljavega posipa
  • 2 žlički kokosovega olja

hrustljavi posip (za 500 g)

  • 2 žlici stopljenega kokosovega olja
  • 1 dl javorovega sirupa
  • 1 žlička vaniljeve paste
  • 300 g ovsenih kosmičev
  • 50 g celih lešnikov
  • 50 g bučnih ali sončničnih semen
  • 50 g mandljevih lističev
  • ščep soli

veganski vaniljev preliv

  • 5 dl poljubnega rastlinskega napitka
  • 1⁄2 vrečke praška za puding
  • 1 žlica javorovega sirupa
  • 1 žlička vaniljeve paste (po želji)

Priprava

1.

Najprej pripravimo posip. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in dva večja plitva pravokotna pekača obložimo s papirjem za peko. V večji skledi z metlico za stepanje zmešamo kokosovo olje, javorov sirup in vaniljevo pasto, nato pa dodamo preostale sestavine in dobro premešamo, da je vse prekrito s sirupom in oljem. Posip stresemo na pekača, ga enakomerno razporedimo in pečemo 30 do 35 minut. Občasno ga premešamo, da se zlato in hrustljavo zapeče. Nato ga pustimo na pekačih, da se malo ohladi. Pečico pustimo prižgano.

2.

Medtem ko je posip v pečici, jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke s stranico približno 1 cm. Kiselkasta jabolka damo v kozico skupaj s 3 žlicami vode. Pokrijemo jih in pustimo na zmerni temperaturi rahlo vreti 10 minut, da se zelo zmehčajo. Nato primešamo namizna jabolka, cimet, vaniljevo pasto, javorov sirup in suho sadje. Po potrebi dodamo kanček vode in kuhamo še 2 do 3 minute oziroma toliko časa, da se namizna jabolka začnejo mehčati.

3.

Jabolčno mešanico postrgamo v globlji kvadraten pekač s stranicami dolžine 20 cm. Potresemo jo s posipom, in po njem v več majhnih porcijah razporedimo kokosovo olje. Jabolčni drobljenec pečemo 15 do 20 minut oziroma tako dolgo, da se posip zlato rjavo zapeče, jabolčni nadev pa je zelo vroč in ob robovih brbota.

4.

Medtem po navodilih na embalaži skuhamo še puding in po želji vanj vmešamo tudi malo vaniljeve paste. Še toplega postrežemo z drobljencem.

Nasvet

Hrustljav posip lahko v nepredušno zaprti posodi hranimo en mesec. Odličen je za veganski zajtrk, če ga prelijemo z rastlinskim napitkom.

0