Veganski jabolčni drobljenec
Jabolčni drobljenec (tudi apple crumble ali apple crisp) je lahko tudi veganski. Zanj uporabimo kokosovo olje in par skrivnih sestavin. Preverite recept!
Veganski jabolčni drobljenec
Jabolčni drobljenec (tudi apple crumble ali apple crisp) je lahko tudi veganski. Zanj uporabimo kokosovo olje in par skrivnih sestavin. Preverite recept!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2023
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 velika čvrsta kiseklasta jabolka (na primer granny smith)
- 3 namizna jabolka (na primer zlati delišes, gala, topaz, idared)
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 1 žlička vaniljeve paste
- 1 žlica javorovega sirupa
- 50 g suhega jagodičevja ali svetlih rozin (sultanin)
- 175–200 g hrustljavega posipa
- 2 žlički kokosovega olja
hrustljavi posip (za 500 g)
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- 1 dl javorovega sirupa
- 1 žlička vaniljeve paste
- 300 g ovsenih kosmičev
- 50 g celih lešnikov
- 50 g bučnih ali sončničnih semen
- 50 g mandljevih lističev
- ščep soli
veganski vaniljev preliv
- 5 dl poljubnega rastlinskega napitka
- 1⁄2 vrečke praška za puding
- 1 žlica javorovega sirupa
- 1 žlička vaniljeve paste (po želji)
Priprava
Najprej pripravimo posip. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in dva večja plitva pravokotna pekača obložimo s papirjem za peko. V večji skledi z metlico za stepanje zmešamo kokosovo olje, javorov sirup in vaniljevo pasto, nato pa dodamo preostale sestavine in dobro premešamo, da je vse prekrito s sirupom in oljem. Posip stresemo na pekača, ga enakomerno razporedimo in pečemo 30 do 35 minut. Občasno ga premešamo, da se zlato in hrustljavo zapeče. Nato ga pustimo na pekačih, da se malo ohladi. Pečico pustimo prižgano.
Medtem ko je posip v pečici, jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke s stranico približno 1 cm. Kiselkasta jabolka damo v kozico skupaj s 3 žlicami vode. Pokrijemo jih in pustimo na zmerni temperaturi rahlo vreti 10 minut, da se zelo zmehčajo. Nato primešamo namizna jabolka, cimet, vaniljevo pasto, javorov sirup in suho sadje. Po potrebi dodamo kanček vode in kuhamo še 2 do 3 minute oziroma toliko časa, da se namizna jabolka začnejo mehčati.
Podobni recepti
Drobljenec z jagodami in rabarbaro
Marelični drobljenec z mandlji
Veganska lazanja
Veganska panakota
Najboljša veganska čokoladna torta
Jabolčno mešanico postrgamo v globlji kvadraten pekač s stranicami dolžine 20 cm. Potresemo jo s posipom, in po njem v več majhnih porcijah razporedimo kokosovo olje. Jabolčni drobljenec pečemo 15 do 20 minut oziroma tako dolgo, da se posip zlato rjavo zapeče, jabolčni nadev pa je zelo vroč in ob robovih brbota.
Medtem po navodilih na embalaži skuhamo še puding in po želji vanj vmešamo tudi malo vaniljeve paste. Še toplega postrežemo z drobljencem.
Nasvet
Hrustljav posip lahko v nepredušno zaprti posodi hranimo en mesec. Odličen je za veganski zajtrk, če ga prelijemo z rastlinskim napitkom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.