Sestavine

  • 1 majhna bageta
  • 6 češnjevih paradižnikov
  • nekaj listov zelene solate

veganska gobova 'slanina'

  • 4 večji šampinjoni
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 2 žlici javorovega sirupa
  • 2 žlički dimljene paprike
  • 1 žlička česnovih granul
  • sol in poper

veganska majoneza

  • 200 g svilnatega tofuja
  • 2 žlički dijonske gorčice
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • sol in poper

Priprava

1.

Gobe narežemo na rezine, široke 0,5 cm, premažemo z oljem, solimo in popramo. Segrejemo oplasteno ponev in vanjo zložimo gobe. Javorov sirup zmešamo z dimljeno papriko in česnovimi granulami. Gobe pečemo 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se na spodnji strani zlato zapečejo. Nato jih pazljivo obrnemo na drugo stran, premažemo s sirupasto mešanico in pečemo še 5 do 10 minut oziroma tako dolgo, da dobijo temno rjavo hrustljavo skorjico, vendar jih še vedno lahko nekoliko upognemo.

2.

Medtem bageto prečno razpolovimo. Obe polovici po dolgem prerežemo tako, da na eni daljši strani ostaneta zaprti. Češnjeve paradižnike prerežemo na pol, zeleno solato grobo narežemo.

3.

Sestavine za vegansko majonezo damo v skledo manjšega multipraktika in zmeljemo v gladko zmes.

4.

Sestavimo sendviča. Obe polovici bagete od znotraj premažemo z majonezo, nato pa damo vanju paradižnike, solato in gobovo ‘slanino’ ter postrežemo.

Vegansko majonezo lahko pripravimo tudi drugače ...

Če vam je od vložene čičerke ostala tekočina (akvafaba), je nikar ne zavrzite. Iz nje raje pripravite odlično vegansko majonezo.

1