Sestavine

  • 400 g pastinaka
  • 600 g krompirja
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička mletega muškatnega oreška
  • 200 g moke tipa '00'
  • 2 žlici kvasnih kosmičev
  • sol in poper
  • 4 žlice oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
  • 1⁄2 majhnega šopka timijana, ko postrežemo
  • 30 g orehov, ko postrežemo

Priprava

1.

Timijan osmukamo. Orehe suho popražimo in grobo nasekljamo.

2.

Pastinak in krompir olupimo, narežemo na kose ter ju skupaj s česnom skuhamo v osoljeni vodi. Ko so kuhani, odlijemo vodo in nekaj minut počakamo, da vlaga izpari. Nato jih pretlačimo z muškatnim oreškom, moko in kvasnimi kosmiči ter solimo in popramo. Z rokami zgnetemo čvrsto homogeno testo (po potrebi dodamo še malo moke).

3.

V večji kozici zavremo osoljeno vodo. Testo damo na pomokano delovno površino in ga razrežemo na štiri večje dele. Vsakega oblikujemo v klobaso, ki je dolga približno 35 cm in široka 2,5 cm. S topim robom jedilnega noža narežemo klobase na majhne njoke v obliki blazinice, dolge približno 2 cm. Kuhamo jih v več porcijah po 1 minuto oziroma tako dolgo, da priplavajo na površje. Nato jih s penovko poberemo iz vode in odcedimo na papirnati brisači.

4.

V ponvi na zmerni temperaturi segrejemo 2 žlici olja, da se zalesketa. Nanj stresemo tretjino njokov in jih pečemo približno 3 do 4 minute, da se na obeh straneh zlato obarvajo. S penovko jih prestavimo na krožnik, medtem ko pečemo preostale (po potrebi v ponev vsakič vlijemo še malo olja). Ko so vsi njoki popečeni, jih vrnemo v ponev, dobro pregrejemo in razdelimo na štiri krožnike. Po okusu jih popramo, nato pa potresemo s timijanom in praženimi orehi ter pokapamo z malo oljčnega olja.

1