Veganska paelja s sušenim paradižnikom in oljkami
Paelja (paella) je znamenita španska jed. Ta recept je brez mesa in morskih sadežev, vendar poln sončnih zelenjavnih okusov.
Veganska paelja s sušenim paradižnikom in oljkami
Paelja (paella) je znamenita španska jed. Ta recept je brez mesa in morskih sadežev, vendar poln sončnih zelenjavnih okusov.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Julij / Avgust 2024
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 čebuli
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 bučka
- 2 stroka česna
- 100 g vloženih srčkov artičok, pečenih na žaru
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
- 300 g riža za paeljo (bomba ali calasparra) ali drugega kratkozrnatega riža
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 75 g mešanih izkoščičenih oljk
- 75 g sušenega ali polsušenega paradižnika
- sol in poper
ko postrežemo
- majhen šopek peteršilja
- limonovi krhlji
- pekoča omaka (po želji)
Priprava
Čebuli narežemo na lističe, papriki na rezine, bučko po dolgem razpolovimo in narežemo na polmesece, česen na rezinice, večje artičoke razpolovimo.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V plitvi kozici premera 30 cm na srednji do visoki vročini segrejemo oljčno olje in na njem pražimo čebulo, papriko in bučko s ščepom soli 10 minut ali toliko časa, da zelenjava začne karamelizirati in se mehčati. Dodamo česen in pražimo še minuto, nato primešamo paradižnikovo mezgo in riž ter zmešamo, da so vsa zrna obdana.
Podobni recepti
Veganska lazanja
Veganski makaroni s 'sirom'
Tofujevi »zrezki« z olivno salso verde
Svilnati tofu s prelivom
Veganska čokoladna krema
Prilijemo jušno osnovo in dodamo artičoke, oljke in sušeni ali polsušeni paradižnik, solimo in popramo ter dobro zmešamo. Postavimo v pečico za 45 minut ali toliko časa, da je riž kuhan in se po vrhu rahlo hrustljavo zapeče.
Posujemo z nasekljanim peteršiljem in postrežemo s krhlji limone ter pekočo omako, če nam je všeč.
Polsušeni paradižnik
je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni. Uporabimo ga lahko takoj ali pa vložimo v kakovostno olje in shranimo v hladilnik – tako se bo ohranil več tednov.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.