Veganska lazanja
Zakaj ne bi za spremembo pripravili lazanje brez sestavin živalskega izvora?
Veganska lazanja
Zakaj ne bi za spremembo pripravili lazanje brez sestavin živalskega izvora?
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Februar 2024
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 30 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
veganski ragu
- 30 g suhih jurčkov
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 4 stroki česna
- 250 g rjavih šampinjonov
- 250 g belih šampinjonov
- oljčno olje
- nekaj vejic timijana
- 1 žlička paradižnikove mezge (koncentrata)
- 1 dl veganskega rdečega vina (po želji)
- 250 g suhe zelene leče
- 800 g celega paradižnika iz pločevinke
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica kvasnih kosmičev in 2–3 žlice za posip (po želji)
- sol in poper
bela omaka
- 3 žlice oljčnega olja
- 6 žlic moke
- 9 dl sojinega napitka
- sol
- 1 muškatni orešek za ribanje
- 12 listov za lazanjo (brez jajc)
- zelena solata za prilogo
Priprava
Suhe jurčke prelijemo z 8 dl vrele vode in počakamo 10 minut, da se zmehčajo.
Medtem čebulo, korenje in stebelno zeleno drobno nasekljamo, česen pa narežemo na rezinice. Narežemo tudi šampinjone. V veliko kozico vlijemo 1 1⁄2 žlice olja. Dodamo čebulo, korenje, stebelno zeleno in ščep soli. Počasi pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča, in medtem ves čas mešamo.
Jurčke odcedimo (tekočino od namakanja prihranimo) in grobo nasekljamo. Damo na stran.
V kozico dodamo česen in timijan. Pražimo 1 minuto, nato dodamo paradižnikovo mezgo in pražimo še minuto. Prilijemo rdeče vino, če ga imamo, kuhamo, da skoraj povre, nato dodamo lečo, prihranjeno tekočino od namakanja jurčkov in paradižnik iz pločevinke. Zavremo, nato temperaturo znižamo in pustimo, da se pokrito nežno kuha.
Podobni recepti
Veganska majoneza z akvafabo
Veganski makaroni s 'sirom'
Veganski parmezan
Veganska paelja s sušenim paradižnikom in oljkami
Lazanja z bučkami
Medtem razgrejemo ponev. Vanjo vlijemo 1 1⁄2 žlice olja, nato dodamo obe vrsti šampinjonov in jurčke. Pražimo toliko časa, da tekočina izpari in gobe dobijo intenzivno zlato barvo. Prilijemo sojino omako in po želji vmešamo 1 žlico kvasnih kosmičev. Dobro premešamo, nato gobe damo v kozico z lečo.
Ragu med občasnim mešanjem na nizki do srednji temperaturi kuhamo 30 do 45 minut, da se leča skuha, omaka pa je gosta in reducirana. Po potrebi dodamo malo vode. Odstranimo timijanovo vejico in solimo ter popramo po okusu.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in pripravimo belo omako. V kozici segrejemo 3 žlice oljčnega olja, z metlico vmešamo moko in pražimo nekaj minut, da se znebimo surovega okusa moke, nato počasi vmešamo sojin napitek. Kuhamo približno 10 minut, da dobimo kremasto omako. Solimo jo po okusu in ji dodamo dobro mero sveže naribanega muškatnega oreška.
Tretjino raguja in tretjino bele omake razporedimo na dno nepregorne posode in ju obložimo s šestimi listi lazanje. Nanje razporedimo drugo tretjino raguja in drugo tretjino bele omake. Obložimo s preostalimi listi lazanje, nato sledi še preostala tretjina raguja, na vrh pa preostala tretjina bele omake. Lazanjo posujemo s kvasnimi kosmiči, če jih imamo, in pečemo 45 minut do 1 uro, da so testenine kuhane.
Kvasni kosmiči
so neaktivna oblika kvasa. Imajo nežen okus po siru in so brez sestavin živalskega izvora. So priljubljen dodatek veganskim jedem, saj jim dodajo tisto čudovito slastno dimenzijo okusa (umami). Najdete jih na policah s posebno prehrano.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.