Sestavine

falafel

  • 1 pločevinka (400 g) čičerke
  • 100 g korenja
  • 1⁄2 stroka česna
  • 1⁄2 žličke kumina (orientalske kumine)
  • 1⁄2 žličke mletih semen koriandra
  • pest nasekljanih listov koriandra
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 1 žlička soli
  • sezamova semena za posip
  • olje za peko

ko postrežemo (po želji)

  • tanko narezana zelena solata
  • tanko narezano rdeče zelje, pomešano z limonovim sokom
  • celi vloženi čiliji ali feferoni
  • paradižnik, narezan na krhlje
  • humus
  • krhlji limone
  • pekoča omaka
  • ploščati kruhki, pšenične tortilje ali drug kruh

Priprava

1.

Čičerko odcedimo in osušimo na kuhinjski brisački. Korenje olupimo, naribamo in ožmemo, da odstranimo odvečno tekočino. Česen pretisnemo skozi stiskalnik.

2.

Čičerko, korenje, česen, kumin, mleti in nasekljani koriander, koruzni škrob in sol damo v multipraktik. Zmeljemo v grobo pasto in damo v skledo.

3.

Maso zajemamo z veliko žlico in oblikujemo nekoliko sploščene kroglice. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih za 30 minut postavimo v hladilnik. Posujemo jih z malo sezamovih semen in pritisnemo ob falafle, da se jih primejo.

4.

V oplasteni ponvi segrejemo malo olja. Na njem spečemo falafle, da se na obeh straneh hrustljavo zapečejo in zlato obarvajo. Postrežemo z dodatki.

Popoln domači humus

pripravimo iz suhe čičerke, najpomembnejši pa je postopek namakanja s sodo bikarbono. Čičerko damo v skledo, prelijemo z dvojno količino hladne vode, primešamo 1 žličko sode bikarbone in pustimo, da se namaka 24 ur. Recept za humus najdete na spletni strani.

1