Sestavine

  • 180 g moke
  • 1 žlička mešanice mletih sladkih zimskih začimb (pimenta, cimeta, muškatnega oreška, muškatnega cveta, nageljnovih žbic, koriandra, ingverja)
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1⁄2 žličke sode bikarbone
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 100 g navadnih rozin ali sultanin
  • 50 g maslenih piškotov
  • 1 lepo svetleče jabolko

potrebujemo še

  • 1 kozarec za marmelado ali steklen kozarec s pokrovom in tesnilom (prostornine približno 7,5 dl)
  • 1 dolg okrasni trak
  • 1 nalepko za kozarec (ali listek, ki ga privežemo okrog pokrova)

Priprava

1.

Kozarec operemo in ga temeljito osušimo.

2.

Piškote nalomimo na majhne koščke. Moko zmešamo z začimbami in sodo bikarbono ter jo vsujemo v kozarec. Iz sladkorja ročno odstranimo morebitne sprijete grudice in ga stresemo v kozarec. Postopno po vrsti dodamo preostale sestavine razen jabolka.

3.

Ko so vse sestavine v kozarcu, ga pokrijemo in tesno privijemo pokrovček. Nanj položimo jabolko in ga s pentljo privežemo na kozarec. Mešanica in jabolko se ohranita štiri dni.

4.

Na nalepko ali listek napišemo navodila za peko: Sestavine iz kozarca vsujemo v večjo skledo. Jabolko olupimo, ga naribamo in dodamo v skledo. Nato stopimo 70 g ma- sla in 2 žlici medu ter primešamo sestavinam skupaj z jajcem. Na pekač, ki smo ga namazali z maslom, razporedimo 10 žlic testa in med njimi pustimo dovolj prostora, ker se bodo kepice razlezle. Vsako kepico z žlico rahlo poravnamo in pečemo 15 do 18 minut na 180 °C, dokler niso piškoti zlato zapečeni, a še nekoliko mehki. Ko se bodo ohladili, bodo postali čvrsti.

Nasvet

Namesto mešanice začimb lahko v kozarec damo 1/2 žličke mletega ingverja.

1