Komplet za jabolčne piškote
Kozarec s sestavinami za piškote je lahko popolno in pozorno darilo.
Komplet za jabolčne piškote
Kozarec s sestavinami za piškote je lahko popolno in pozorno darilo.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, December 2019
ČAS PRIPRAVE: 20 min
KOLIČINA: 1 kozarec
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 180 g moke
- 1 žlička mešanice mletih sladkih zimskih začimb (pimenta, cimeta, muškatnega oreška, muškatnega cveta, nageljnovih žbic, koriandra, ingverja)
- 1 žlička mletega cimeta
- 1⁄2 žličke sode bikarbone
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 50 g ovsenih kosmičev
- 100 g navadnih rozin ali sultanin
- 50 g maslenih piškotov
- 1 lepo svetleče jabolko
potrebujemo še
- 1 kozarec za marmelado ali steklen kozarec s pokrovom in tesnilom (prostornine približno 7,5 dl)
- 1 dolg okrasni trak
- 1 nalepko za kozarec (ali listek, ki ga privežemo okrog pokrova)
Priprava
Kozarec operemo in ga temeljito osušimo.
Piškote nalomimo na majhne koščke. Moko zmešamo z začimbami in sodo bikarbono ter jo vsujemo v kozarec. Iz sladkorja ročno odstranimo morebitne sprijete grudice in ga stresemo v kozarec. Postopno po vrsti dodamo preostale sestavine razen jabolka.
Podobni recepti
Komplet za vročo čokolado
Vse za trojne čokoladne kolačke
Božični keksi
Jabolčni kolač s cimetom
Cimetove zvezdice
Ko so vse sestavine v kozarcu, ga pokrijemo in tesno privijemo pokrovček. Nanj položimo jabolko in ga s pentljo privežemo na kozarec. Mešanica in jabolko se ohranita štiri dni.
Na nalepko ali listek napišemo navodila za peko: Sestavine iz kozarca vsujemo v večjo skledo. Jabolko olupimo, ga naribamo in dodamo v skledo. Nato stopimo 70 g ma- sla in 2 žlici medu ter primešamo sestavinam skupaj z jajcem. Na pekač, ki smo ga namazali z maslom, razporedimo 10 žlic testa in med njimi pustimo dovolj prostora, ker se bodo kepice razlezle. Vsako kepico z žlico rahlo poravnamo in pečemo 15 do 18 minut na 180 °C, dokler niso piškoti zlato zapečeni, a še nekoliko mehki. Ko se bodo ohladili, bodo postali čvrsti.
Nasvet
Namesto mešanice začimb lahko v kozarec damo 1/2 žličke mletega ingverja.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.