Ste že poskusili to kultno slovensko slaščico?
Ljubljanski štrukelj se vrača na naša omizja!
piše: Revija Dober tek
Članek je objavljen na Revija Dober tek
Ljubljanski štrukelj je mestna sladica, ki izvira iz leta 1868, nedavno pa so recept posodobili in ponovno predstavili v izbranih ljubljanskih kavarnah.
Recept za ljubljanski štrukelj je bil prvič objavljen v prvi izvirni slovenski kuharici iz leta 1868 in velja za najstarejši zapisani recept štruklja. Ta pomemben del kulturne in gastronomske dediščine Osrednje Slovenije je po nareku avtorice recepta Magdalene Knafelj Pleiweis zapisala njena prijateljica Neža Lesarjeva, besedilo pa je uredil še Nežin soprog Anton Lesar.
Leta 1868 je izšla prva izvirna slovenska kuharica. Prva kuharska knjiga, zapisana v slovenskem jeziku so seveda Vodnikove znamenite Kuharske bukve iz leta 1799, a so v njej zbrani recepti, prevedeni iz nemških izvirnikov.
Štrukelj z drugim imenom
V nemškem jeziku so v tistih časih z izrazom štrudelj opisovali jedi, ki jih pri nas poznamo kot zavitek in kot štrukelj. Zato so tudi v originalnem receptu zapisana navodila za pripravo štrudlja. Popravek je ob dopolnjenem šestem ponatisu leta 1912 uveljavila sestra Felicita Kalinšek in vse od takrat se za to dobroto uporablja izraz ljubljanski štrukelj.
Ljubljanski štrukelj je domača interpretacija avstroogrske sladice, ki ji pravimo osje gnezdo oziroma ferdinandovi krofi, tudi fernandelji. Od teh se nekoliko razlikuje po sestavinah za testo in nadevu.
Posodobljena slaščica
Nedavno so ljubljanski štrukelj kot kulinarično posebnost naše prestolnice v posodobljeni različici predstavili slaščičarki z izobraževalnega centra BIC Ljubljana, pri tem pa poskrbele, da tudi nova interpretacija ohranja lokalne in regionalne istovetnosti originalne slaščice, ki so jo stregli predvsem v mestnem okolju v času praznikov.
Sestavine sodobne različice ljubljanskega štruklja: moka, kvas, sladkor, mleko, rumenjaki, smetana, mešanica marmelad, pomarančni nadev, domača vaniljeva krema, pomarančni ganaš in praženi mandljevi lističi.
Kje lahko poskusite ljubljanske štruklje?
V Ljubljani, seveda! Strežejo jih v kavarni Be Trendy, čajnici Primula in restavraciji Kult316.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.