Žepki s paradižnikom, mocarelo in salamo
Hiter prigrizek za spremljavo k druženjem pred ekranom
Žepki s paradižnikom, mocarelo in salamo
Hiter prigrizek za spremljavo k druženjem pred ekranom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2017
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: 8 žepkov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 žlica olja
- 1 velik strok česna
- ½ žličke posušenega origana
- 1 pločevinka (400 g) olupljenega paradižnika (pelatov)
- 1 žlička paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 razvaljana kosa listnatega testa po 250 g
- 250 g mocarele
- 100 g pikantne suhe salame
- 150 g nadevanih zelenih oliv
- 1 jajce
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. V kozici segrejemo olje, dodamo strt česen in origano ter pražimo 1 minuto, da zadiši. Paradižnik odcedimo, ga nadrobimo in dodamo v kozico, dodamo še paradižnikovo mezgo in na močnem ognju kuhamo približno 5 minut, da se zgosti.
Testo razvijemo, vsak list razrežemo na četrtine in razporedimo na dva velika pekača. Na polovice vsakega kosa testa damo malo paradižnikove omake, pri čemer pustimo ½ cm roba. Obložimo z naribano mocarelo, nasekljano salamo in razpolovljenimi olivami (tako se mocarela ne bo prilepila na testo, ko se bo stopila). Rob testa namažemo z razžvrkljanim jajcem in neobloženo testo zapognemo čez nadev. Robove testa stisnemo z vilicami, da jih zatesnimo. Če imamo čas, žepke za 15 minut postavimo v hladilnik, da se učvrstijo.
Pred peko v vrh žepkov naredimo luknjico, premažemo s še malo jajca in postavimo v pečico za 20 minut oziroma toliko, da se zlato rjavo spečejo.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.