Pust sladkih ust!
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, februar 2021
Kako dobro poznate tradicionalne pustne jedi?
Nekdaj je veljalo, da se seno poleti ne bo sušilo, če gospodinja ne bo pripravila krofov. Pritisk je bil še večji, ker so verjeli, da repa ne bo debela, če krofi ne bodo imeli dovolj lepih obročkov ali »kranceljčkov«.
Medtem ko so si pridne gospodinje prizadevale zadovoljiti ta visoka pričakovanja, so se bolj iznajdljive odločile za pripravo drugih ocvrtih dobrot – flancatov, fanclov, štraub, fritul, rafjol, bobov in mišk – kakor se imenujejo le nekatere izmed ocvrtih dobrot, posutih s sladkorjem, ki jih pri hiši ob pustu ni smelo manjkati.
Poleg teh so, še posebno na pustno nedeljo, pogrinjke ponekod ozaljšale potice, posebej pa naj navedemo še žlinkrofe. Varčne gospodinje so jih pripravljale iz testa, ki je ostalo pri izrezovanju krofov, napolnile pa so jih z makovim ali rožičevim nadevom.
Dobrote so skupaj s kakšnim kosom špeha, klobaso, jajci in vinom darovali maškaram, ki so obiskale hišo, da bi družini prinesle srečo. Če bi jih pustili praznih rok ali pa jim celo zaprli vrata, bi gospodinjstvo namreč vse leto spremljala smola.
O preostalih mastnih in slastnih pustnih dobrotah preberite v februarski številki revije Dober tek, recepte pa poiščite na tej povezavi.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.