Rosti iz pečice
Najslavnejši švicarski krompir
Rosti iz pečice
Najslavnejši švicarski krompir
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 50 min
KOLIČINA: za 6–8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1,5 kg olupljenega krompirja
- 100 g slanine
- 5 žlic oljčnega olja
- 1 manjša čebula
- 70 g masla
- sol
- maslo za pekač
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C. Slanino narežemo na koščke in jo v ponvi brez maščobe hrustljavo popražimo. Krompir 5 minut kuhamo v vreli vodi, nato ga odcedimo in stresemo v skledo s hladno vodo.
Ko se dovolj ohladi, da ga lahko primemo, ga posušimo in grobo naribamo. Prelijemo ga z oljem in premešamo, da se ne zlepi. Grobo naribamo tudi olupljeno čebulo in jo dodamo krompirju. Dodamo še prepraženo slanino, solimo in premešamo.
Namastimo okrogel pekač premera 23 cm in vanj s tresemo krompir. Malo poravnamo, vendar pazimo, da krompirja ne potlačimo. Na vrh damo koščke masla, pekač postavimo v segreto pečico in pečemo približno 1 uro in 25 minut.
Rosti
Rosti (nem. rösti) je švicarska krompirjeva jed. Prejšnji dan skuhan krompir grobo naribajo, dajo v ponev na segreto maslo, potlačijo in pokritega brez mešanja in obračanja pražijo pol ure. Potem ga pokrijejo s plitvim krožnikom, zvrnejo in postrežejo z zapečeno stranjo navzgor. Obstajajo številne različice: dodajajo mu slanino, sir, čebulo in druge dodatke, pripravljajo pa ga tudi s surovim krompirjem. Ponujamo vam recept za rosti, pripravljen v pečici.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.