Kvinoja

Kvinoja
Kvinoja je prastara južnoameriška kulturna rastlina, ki se uporablja kot žitarice, čeprav to ni. Seme pred kuhanjem temeljito speremo in večkrat prelijemo s toplo vodo, da odstranimo morebitne preostale saponine, ki jo naravno ščitijo in jih večino odstranijo že pred prodajo, če ostanejo, pa ji dajo grenak priokus. Ima rahlo oreškast okus, uporabimo pa jo lahko za jedi v slogu rižot, za juhe in enolončnice, solate, sladice. Kvinojino seme lahko zmeljemo v moko in jo dodamo pšenični ali pirini za kruh in pecivo.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.