Japonski dresnik

Japonski dresnik
(Fallopia japonica)
Je tujerodna rastlina, ki so jo k nam prinesli v 19. stoletju iz Azije. Raste skoraj povsod, tako v urbanih naseljih kot na rečnih bregovih. Zraste do višine 3 metrov, njena stebla spominjajo na bambus – za razliko od listov, ki so veliki in srčaste oblike. Zaradi hitre rasti in širjenja je na seznamu invazivnih rastlin, in če japonski dresnik pustimo rasti blizu doma, lahko starejše rastline prodrejo tudi skozi nekajmilimetrski beton. Vendar brez panike, dresnikove učinkovine so tako izjemne, da ga je nesmiselno uničevati. Raje ga pojejmo, saj je redka rastlina, ki vsebuje resveratrol in emodin. Za resveratrol, ki je tudi v rdečem vinu in v rdečem grozdičastem sadju, raziskave kažejo, da vpliva na boljše delovanje srca in ožilja, zaradi antioksidativnega delovanja močno podaljša življenjsko dobo celic in tako upočasnjuje staranje.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.