Japonski dresnik
Japonski dresnik
(Fallopia japonica)
Je tujerodna rastlina, ki so jo k nam prinesli v 19. stoletju iz Azije. Raste skoraj povsod, tako v urbanih naseljih kot na rečnih bregovih. Zraste do višine 3 metrov, njena stebla spominjajo na bambus – za razliko od listov, ki so veliki in srčaste oblike. Zaradi hitre rasti in širjenja je na seznamu invazivnih rastlin, in če japonski dresnik pustimo rasti blizu doma, lahko starejše rastline prodrejo tudi skozi nekajmilimetrski beton. Vendar brez panike, dresnikove učinkovine so tako izjemne, da ga je nesmiselno uničevati. Raje ga pojejmo, saj je redka rastlina, ki vsebuje resveratrol in emodin. Za resveratrol, ki je tudi v rdečem vinu in v rdečem grozdičastem sadju, raziskave kažejo, da vpliva na boljše delovanje srca in ožilja, zaradi antioksidativnega delovanja močno podaljša življenjsko dobo celic in tako upočasnjuje staranje.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.