Espuma

Espuma
Espuma je gastronomska pena iz sokov, krem ali pirejev. Aparat za espumo deluje pod pritiskom in proizvede veliko večjo prostornino snovi od začetne. Lahko ga uporabljamo za stepanje smetane ali z njim pripravljamo hladne ali tople pene, ki so značilnost molekularne kuhinje – npr. pena iz gob, rdeče pese, zelišč, kokosa, školjk … Da bi dobili lepo peno, mora biti osnovna masa za peno dobro ohlajena. Dozo za espumo polnimo le s tekočinami ali gladkimi kašami, zato moramo vse trše sestavine pred polnjenem v dozo precediti, tako da ostane samo njihov sok.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.