Blanširanje
Blanširanje
Izraz blanširati (tudi obariti ali popariti) pomeni obdelati živila tako, da jih potopimo v vrelo vodo, prelijemo z vrelo vodo, soparimo ali pa potopimo v vrelo maščobo za kratek čas, največ 5 minut.
Z blanširanjem odstranimo ali omilimo nekatere neželene vonje in okuse, ohranimo barvo zelenjavi, odvzamemo odvečni škrob rižu in krompirju. Blanširamo tudi za lažje lupljenje sadja ali kože z mesa ter za lažje odstranjevanje ščetin pri svinjini ali perja pri perutnini. Pri blanširanju lahko živila izgubijo sladkor, sol, beljakovine in nekatere vitamine.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.