Iz morja v lonec

  • Uspešnica Gregorja Podržaja in Livia Perina (Šišmar)
  • Pristni morski okusi z Jadrana
  • Preprosti recepti, primerni za na čoln, kampiranje in doma
  • Tradicionalne ribje jedi in sodobne domislice – v enem loncu
  • Pestre anekdote in prigode dveh prijateljev, ljubiteljskega kuharja in izkušenega ribiča

 

Trda vezava, 240 strani

(na voljo tudi v hrvaškem jeziku – izbiro ob naročilu označite v opombah)

Redna cena: 29,90 €

NAKUP

Tema meseca:

Pristna ljubezen do vsega morskega

Knjiga Iz morja v lonec naj služi kot navdih, da na svoje krožnike večkrat uvrstimo ribje jedi – od malih plavih rib, ki so najdostopnejše in najbolj zdrave (Livio pravi, da so te največje bogastvo Jadrana), do prvovrstnih kosov atraktivnega tuna, domačih brodetov in prefinjenih novodobnih grižljajčkov, od skromnih prilepkov do osličevega foie grasa, od konzerv do razstavljenega 'suši raffaella'.

Uvodnik

Ta knjiga je namenjena vsem, ki imate radi morje in njegove darove. In vsem, ki tega še ne veste. Pomagala vam bo obvladati pripravo s sestavinami, ki jih imate vedno pri roki. Veliko kuharskih knjig ima čudovite recepte, ki pa so pogosto prezahtevni ali vsebujejo kakšne eksotične sestavine in so zato pogojno uporabni. Ker imamo na barki le en gorilnik, so vsi recepti prilagojeni temu. To je lahko ponev, lonec ali pa ponev za žar, če nimate možnosti zakuriti. Uporabljate jih lahko na dopustu, barki, kampiranju ali v apartmaju in seveda doma ob poprejšnjem obisku ribarnice. Tako si lahko s to hrano tudi pozimi pričarate poletni večer.

Čeprav ta kuhinja temelji na skromnosti, razen tedaj, ko boste v lonec metali drage sestavine podmorske elite, boste deležni prefinjenih okusov brez primerjave. In ravno ta del vam želiva predstaviti. Tudi pod vodo, ne samo nad njo, slava ni vedno pravično porazdeljena. Kar nekaj rib je po krivici podcenjenih, in to vam želiva z izborom receptov tudi pokazati. Pa čeprav je receptov za morske dobrote malo morje. Nič iz morja ni slabega, mogoče je le slabo pripraviti. Vsaka sveža sestavina iz morja je prvovrstna, in da dobite odlično jed, je ne smete ovirati. Tu ne dodajava kričeče palete raznih sestavin, s preprosto pripravo pustiva prvim, da zasijejo. Jedilnike oblikujeva na podlagi tega, kar ujamemo ali kar lahko kupimo.

Slovenci pojemo na leto le dobrih deset kilogramov rib na osebo, kar je res malo. Tudi Hrvatje jih ne pojedo veliko več, čeprav imajo močno ribiško floto in dolgo obalo. Največji del ulova so prav male plave ribe, ki so tudi najdostopnejše, najbolj zdrave, najpreprostejše za pripravo in še najcenejše. Te ribe se v Jadranu odlično počutijo in so tu najokusnejše. V svoji prejšnji knjigi Kuhajmo z ognjem sem zapisal, da ko je bog ustvarjal sardele, je gotovo imel v mislih Jadran. Srčno upava, da vam bo ta knjiga v pomoč in veselje pri pripravi rib.

Kdo ve, zakaj nas morje tako privlači? Je kot neukročen dobrodušen silak. Zahteva spoštovanje in ga vedno vrne. Je kot čudovito nasprotje splošni norosti in včasih lažnemu udobju, v katerem velikokrat potujemo skozi življenje kot ladja v steklenici. Zame to ne velja, saj vedno, ko stopim na čoln, pustim stres na celini. In čeprav je ribolov fizično naporen, si na čolnu vedno odpočijem. Obožujem počasno pohajkovanje med otoki in obiskovanje majhnih vasi. Upam tudi, da Jadran ne bo postal žrtev lastnega uspeha in bo ostal še malo »divji«, kjer lahko najdeš skrite zalive in male vasi z lokalnim prebivalstvom in kjer turizem ne narekuje sprememb v popolnosti.

Kuharski nasvet

Polžke najlažje dobimo iz hišic z večjim trnkom, ki ga zravnamo s kleščami. Gre počasi, ampak te jedi ne morete delati sami. To je kuharija za vso ekipo, od nabiranja dalje. Polžke nabirajte v čisti vodi, stran od mest. Izbirajte velike primerke.

Kazalo vsebine

  • Marinirana mečarica po sicilijansko
  • Solata z morskim koprcem, divjim česnom in jajci
  • Perujski ceviche po Jabukovo
  • Razstavljeni suši raffaello
  • Tuna poker
  • “NICE” solata
  • Pašteta iz lokarde
  • Marinirane sardele
  • Cezarjeva solata s tunino in inčuni
  • Hitri krožnik z vloženo lokardo
  • Retro koktajl s kozicami
  • Pagarjev karpačo
  • Ribja juha iz ostankov karpača
  • Ratatouille in riba iz ene ponve
  • Golaž s totani in polento
  • Tabinja z zeljem
  • Pohani ugor
  • Polnjeni lignji
  • Čips iz ugorjevega repa in melancane
  • Solni žar v ponvi
  • Zaporniški ligenj
  • Ribji tacosi
  • Tunov steak s sezamom
  • Riba v bevandi

  • Tun in šalotka v omaki
  • File trilje s cekini in tapenado
  • Trilje s pomarančo
  • Kozice “aglio, olio e peperoncino"
  • Morska tempura
  • Morski wagyu
  • Morski “foie gras” s figami
  • Tris julienne
  • Morska paelja
  • Fritto misto
  • Testenine all’arrabbiata s sardelami
  • Morski list v malvaziji
  • Riburger ali burger s sardelami
  • Testeninska rižota s kozicami in školjkami
  • Hobotnica s krompirjem iz ponve
  • Špageti “alla puttanesca“ po Šišmarjevo
  • Črno zrno ali črna sipina rižota
  • Sardelni brodet
  • Sardele na lešo
  • Ocvrte sardele s krompirjevo solato
  • Sardele, poširane v oljčnem olju
  • Buzara iz mešanih školjk
  • Morski sadeži, kuhani na morski travi
  • Škarpina na lešo
  • Jadranski kari

  • Fish & chips po jadransko
  • Rižota z rarogom
  • Brodet iz suhe ribe
  • Rižota s polžki in morskim koprcem
  • Muzgavci po ribiško
  • Sipin karamun
  • Ugorjev brodet s polento
  • Tun z zelenjavo
  • Topla sipina solata
  • Buzara iz morske žabe in kozic
  • Morska carbonara
  • Tun v olju
  • Suha riba s krompirjem
  • Šišmarjeva gregada
  • Kaljski brodet
  • Morski pes na gradeli z grško solato
  • Kapesante v konjaku
  • Oslič na gradeli
  • Sardele na gradeli
  • Skuša na žaru z rdečo peso
  • Bruskete s sardelami
  • Prilepki s peteršiljevim pestom
  • Tunovi čevapčiči
  • Ribiška barka Knežak
  • Zahvala