Dober tek 12 2024

  • Naših 30 let
  • Slavnostni jedilnik: predjedi, glavne jedi in sladice
  • Koktajli za decembrske zabave
  • Čas mehurčkov
NAROČI SE

Naučimo se:

Terina s peso in kozjim sirom

Čudovita na pogled, s trendno kombinacijo okusov in primerna za veliko omizje – ta vegetarijanska predjed bo brez dvoma letošnja uspešnica.

»Nož je ena najlepših pozornosti, kar jih lahko podarimo ljubljeni osebi, ki uživa v kuhanju.«

Luka Grmovšek

idejni vodja in direktor podjetja OsterRob, ki navdušuje z odličnimi japonskimi noži

Druge vsebine

Slavnostne predjedi

Nič ni boljšega od okusnega uvoda, ob katerem nam zaigra srce. Tu so štiri predjedi, med katerimi bo vsak našel svojo najljubšo.

Praznični posladki

Za piko na i so tukaj nepozabne sladice, ki bodo prijetno zaokrožile vsako praznovanje.

Uvodnik

Nove priložnosti 30 let

piše: Urška Petelin

Revija Dober tek je dopolnila 30 let. Kakšna velika, okrogla številka! V uredništvu smo tako zelo ponosni nanjo! Ponosni smo, da že 30 let kuhate z nami, da 30 let skupaj spremljamo razvoj slovenske kulinarike, prinašamo novosti iz tujine in vam z nasveti pomagamo do boljših jedi. A verjamemo, da je okrogla 30-letnica tudi priložnost za spremembe, za nov zagon in nove zgodbe. Zato bomo naš Dober tek s prihodnjim letom nekoliko predrugačili. Odslej revija ne bo več izhajala kot mesečnik, a ne bomo se poslovili.

Vsi naši bralci imate nekaj skupnega: resnično radi kuhate. Še naprej boste lahko kuhali z nami, saj vas zdaj vabimo na naš kulinarični portal dobertek.com, kjer boste laže našli in shranjevali obstoječe in nove recepte uredništva Dober tek, pripravljene z enako skrbnostjo in natančnostjo, kot ste jih vajeni v reviji. Prebirali boste lahko nasvete, članke in intervjuje ter prvi izvedeli vsako kulinarično novico, ki se nam bo v uredništvu Dober tek zdela pomembna. Še naprej bomo gradili skupnost ljubiteljev kakovostnih receptov, dobrih jedi in lepih besed. Ker pa se težko odpovemo šelestenju papirja, bomo dvakrat na leto izdali revijo Dober tek s poglobljeno vsebino.

 

Zahvaljujem se vsem sodelavcem, ki so v 30 letih s svojim trudom in predanostjo pripomogli k temu, da je revija Dober tek postala cenjen in vpliven kulinarični medij. Resda sta jo moja starša ustvarila za našo družinsko mizo, a vsak izmed vas je nato prispeval svoj del z neizmerno srčnostjo. V zadnjih letih predvsem Ana, Manca, Barbara, Katja, Monja, Dule, Primož in Marko. Hvala! In seveda moja izkušena mama, ki je v 343 revijah, kolikor se jih je v treh desetletjih zvrstilo, podrobno prebrala vse recepte, preden smo jih poslali v tiskarno. To je več kot 11 tisoč receptov!

Zadnjega mesečnega uvodnika ne morem zaključiti nikakor drugače, pa naj se še tako trudim, da se pisanje ne bi bralo preveč osebno, kot z velikim poklonom mojemu očetu, ki je s kulinaričnim zanosom ustvaril revijo Dober tek in s še večjim zanosom kuhal izvrstne jedi, neumorno pripovedoval o hrani, se navduševal nad odličnimi slovenskimi kuharji in vinarji ter spletel prijateljske vezi, kamor koli je prišel. 20 let je bil odgovorni urednik. Zanjo je izbral slogan Kuhanje je užitek in užitek ga je bilo opazovati, kako kuha. Prepričana sem, da bi bil ponosen na naše naslednje korake.

Želim vam okusne praznike in ostanimo v stiku.

Kuharski nasvet

Pečen puran s pečenkino omako

Če purana razrežemo, preden ga prinesemo na mizo, z njega potegnemo velike kose kože, jih položimo na plitev pekač in vrnemo v pečico še za 10 minut, da dobimo odlično hrustljavo kožo.

Kazalo vsebine

NAŠIH 30 LET

SLAVNOSTNE PREDJEDI

  • Pašteta iz piščančjih jetrc
  • Pita z morskimi sadeži
  • Pečena rdeča čebula z rikoto
  • Radič v solati s hruško in modrim sirom

GLAVNE JEDI ZA NAJLEPŠE PRAZNOVANJE

  • Pečen puran s pečenkino omako
  • Pečen krompir in česen z rožmarinom in lovorom
  • Pečen brstični ohrovt s česnom in limono
  • Pečen brstični ohrovt s česnom in limono
  • Losos z zeliščno skorjico in krompir s kozicami
  • Pahljačasto zarezana maslena buča s tahinijevim jogurtom in gremolata

PRAZNIČNI POSLADKI

  • Najboljše božično deblo
  • Mešanica sladkih zimskih začimb
  • Mini pavlove z rožno aromo in granatnim jabolkom
  • Domači sirup granatnega jabolka
  • Tortice praznična drevesca
  • Praznične ledene kupe

ZVEZDA PRAZNIČNEGA OMIZJA

  • Rožičeva potica

TRAJNOSTNA KUHINJA

  • Zavihanka z ostanki slavnostne večerje

JUNAKI KUHINJSKE OMARICE

  • Juha s testeninskim rižkom in čičerko
  • Lečna juha z zeljem in misom
  • Juha s črnim fižolom in tortiljami

Z ŽARA DIŠI TUDI POZIMI

  • Piščanec z malinami

NEKAJ KREPKEGA

  • Sarme iz pečice
  • Klobasni ragu s fižolom

PRIGRIZKI IZ CVRTNIKA NA VROČI ZRAK

  • Opečeni kruhki s kozicami in sezamom
  • Zavihančki s pujski v srajčki

NAUČIMO SE

  • Terina s peso in kozjim sirom

V KUHINJI Z OTROKI

  • Smrečica s pestom in sirom

DARILA IZ DOMAČE KUHINJE

  • Krhki piškoti s kandiranim ingverjem in čokolado
  • Veganski piškoti z brusnicami in pomarančo
  • Piškoti ricciarelli
  • Karamelne lizike za čaj

VEGAN ZA VSAJ EN DAN

  • Veganski praznični liker

KOKTAJLI ZA DECEMBRSKE ZABAVE

  • Vroč začinjen klementinin viski
  • Ramos gin fizz
  • Jabolčni spritz
  • Brezalkoholni martini z granatnim jabolkom

POGLED V KOZAREC: Čas mehurčkov

ŠOLA OKUSOV: Zahtevno ali preprosto? Oboje!

PIKA NA I: Luka Grmovšek