Dober tek 11 2024

  • Martinova pojedina
  • Vabilo na italijansko kosilo
  • 3 zajtrki, ki jih morate poznati
  • Pečemo piškote in druge dobrote
NAROČI SE
Karameliziran koromač s šerijem, pomarančo in kozjo skuto
veganski krompirjev golaž
Kanoli (cannoli) s pistacijami
Pistacijev cheesecake
Soljeni medeni oreški
angleški zajtrk
Ingverjeve hišice za na skodelice

Tema meseca:

Kakšne barve je sreča?

piše: Barbara Slivnik

Za številne jedce, še posebno tiste, zaljubljene v poletne dni, je sreča jagodno rdeča. A zadnje čase se zdi, da sreča prevzema zelenkaste odtenke. Zeleno se nasmiha iz svetlih lupinic, katerih pokljanje spremlja napete filme v dolgih jesenskih večerih, in iz polnil za rogljičke ter druge dobrote, s katerimi si sladkamo sprehode po mestu.

Naučimo se:

Rogljički iz domačega kvašenega listnatega testa (croissants)

Francozi si za zajtrk običajno privoščijo rezino kruha z maslom in marmelado ali pa razkošno maslene, mehke in hkrati hrustljave ter omamno dišeče rogljičke. Namesto rogljička je lahko še slajši pain au chocolat, žepek iz listnatega testa s čokolado.

»Diagnoza je kot rdeča luč na semaforju. Znak, da se je treba ustaviti in ustrezno ukrepati.«

Darja Lovšin

ustanoviteljica Zavoda Diabetes

Druge vsebine

Presenetljive priloge za drobiž

Sprememba se vedno prileže, zato namesto klasičnega krompirjevega pireja naredimo nekaj drugačnega.

3 zamisli za prigrizke

Jesenski večeri kličejo po igranju družabnih iger, uživanju v filmih, branju napetih knjig, listanju albumov iz starih časov ... Zraven pa se prileže kaj dobrega za pod zob.

Uvodnik

Ni jih bilo

piše: Urška Petelin

Minil je Teden restavracij, ki je za sodelujoče gostince eno najbolj intenzivnih obdobij v letu. Tokratna izvedba je dosegla častitljiv rekord: dobro je jedlo kar 120 tisoč gostov, nekatere najbolj zaželene restavracije pa so prosta mesta zapolnile že v nekaj urah po odprtju rezervacij. Medtem ko so se gostje ubadali predvsem s tem, ali bodo imeli ob rezervaciji dovolj hitre prste in ali bi naročili tudi dodaten hod in vinsko spremljavo, so imeli gostinci nekaj več izzivov, predvsem povezanih z organizacijo dela.

Eden precejšnjih izzivov v gostinstvu (ne le v času Tedna restavracij) so gostje, ki rezervirajo, potem pa ne pridejo. V angleščini takemu pojavu pravijo no-show. To je pereča težava boljših in priljubljenih restavracij, kjer je število miz pogosto manjše od povpraševanja gostov. Vedno več restavracij se zato tudi pri nas odloča za sistem izključno elektronskih rezervacij, ki zahtevajo podatke o gostovi kreditni kartici ali vnaprejšnje minimalno vplačilo. Če gost v določenem času pred obiskom svoje rezervacije ne prekliče, restavracija zadrži vplačilo ali gostu s kartice trga določeno vsoto, pogosto povprečen znesek obroka na osebo.

Z vidika gosta to na prvi pogled morda zveni ostro, čeprav tudi pri letalskih vozovnicah, hotelskih rezervacijah in koncertnih

vstopnicah vrnitve založenega denarja nikoli ne pričakujemo.

Gostinstvo je zahtevna storitvena dejavnost s skrajno občutljivim ravnovesjem med številom osebja, stroški sestavin in časom za predpripravo na eni strani ter številom gostov, ki jih bodo postregli, na drugi. No-show pomeni prazno omizje in zapravljene sestavine, izgubo potencialnega prihodka z drugimi gosti, predvsem pa nespoštovanje do gostinca, kuharja in gostov, ki bi za tem omizjem z veseljem sedeli. Odpoved rezervacije je zato odgovorno in spoštljivo dejanje – ki nam v resnici vzame le nekaj minut. Če bi sistem rezervacij ponotranjili in spremenili kulturo neudeležbe, ne bi več bilo priložnosti, da bi se počutili kaznovane. V Sloveniji sicer večina restavracij še vedno deluje na osnovi zaupanja gostov, kar je zelo lepo. In lepo bi bilo, da to zaupanje ohranimo.

Gostinci si lahko še malo oddahnejo, potem pa se že začenjajo martinova in kmalu tudi predpraznična druženja, ko so knjige rezervacij znova povsem popisane. Da le ne bi tista najlepša miza za osem spet ostala prazna, ker jih ni bilo.

Kuharski nasvet

Zmajeve rolice s pistacijami (cromboloni)

Namesto pistacijevih rolic lahko pripravimo tudi čokoladne. Za nadev in preliv nežno zavremo 1–1,25 dl sladke smetane in ji dodamo 150 g nasekljane čokolade. Mešamo, da se čokolada stopi, nato rolice napolnimo in oblijemo. Potresemo jih s sesekljanimi lešniki in postrežemo.

Kazalo vsebine

KAKŠNE BARVE JE SREČA?

  • Testenine s pestom iz pistacij in kodrolistnega ohrovta
  • Pilav z lososom, hariso in pistacijami
  • Pistacijevo maslo
  • Pistacijeva krema
  • Pistacijev cheesecake
  • Kanoli (cannoli) s pistacijami
  • Zmajeve rolice s pistacijami (cromboloni)
  • Čokoladne kocke z brusnicami in pistacijami
  • Čokoladna tablica z datlji in pistacijami

NOVEMBER V KUHINJI

  • 10-minutna sladica iz jagodičja
  • Pečena nadevana jabolka s karamelom
  • Brokolijeva juha z grahom in jabolki
  • Mineštra z dimljeno slanino
  • Pečena buča z zelenjavo, mocarelo in solato iz rukole
  • Karameliziran koromač s šerijem, pomarančo in kozjo skuto
  • Sardele v plaščku
  • Ragu iz mletega mesa s cmoki

MARTINOVA POJEDINA

  • Martinova raca
  • Domači mlinci
  • Dušeno rdeče zelje

PLITVI ŽEPI

  • Zelenin pire z jabolkom in hrenom
  • Bučni pire s kokosovim mlekom in čilijem
  • Krompirjev pire s česnom in zelišči

VEGAN ZA VSAJ EN DAN

  • Veganski krompirjev golaž

KLASIKA DRUGAČE

  • Soljeni medeni oreški
  • Zelenjavni čipsi
  • Kruhki za trganje s sirom, šunko in drobnjakom

3 ZAJTRKI, KI JIH MORATE POZNATI

  • Tradicionalni slovenski zajtrk
  • Angleški zajtrk
  • Francoski zajtrk

NAUČIMO SE

  • Rogljički iz domačega kvašenega listnatega testa (croissants)

JUNAKI KUHINJSKE OMARICE

  • Piškoti z žitaricami
  • Sadne rezine
  • Piškoti iz treh sestavin

V KUHINJI Z OTROKI

  • Ingverjeve hišice za na skodelice

TEDEN ITALIJANSKE KULINARIKE

  • Pogovor z veleposlanikom Italije

VABILO NA ITALIJANSKO KOSILO

  • Rezanci (tajarin) z žajbljevim maslom
  • Pečen radič s sirom fontina
  • Goveja rebra v rdečem vinu
  • Čokoladna torta z oljčnim oljem in lešniki

POGLED V KOZAREC: Tudi vino ima svoje praznike

INTERVJU: Prihodnost je v rokah mladih sirarjev

ŠOLA OKUSOV: Vina z levega in desnega brega

S KNJIŽNIH POLIC: Naj sezona žara traja vse leto

KULINARIČNE NOVICE: Uspeh treh mladih chefov

RAZGLEDNICA Z UREDNIŠTVA: Jesenski kulinarični utrinki

PIKA NA I: Darja Lovšin