Dober tek 10 2023

  • Polna shramba idej
  • Poznate svoje aparate?
  • Zabava za noč čarovnic
  • Oda krompirju
  • Pijače iz riža
NAROČI SE

Tema meseca:

ODA KROMPIRJU

piše: Barbara Slivnik

Kulturna rastlina z bledo vijoličastimi ali belimi cveti ali njeni užitni gomolji se zdi čudno skromna definicija za živilo, ki je spremenilo svet. Se vam ne zdi?

Naučimo se:

KRUH S SODO, ROŽMARINOM IN SEMENI

Pridelava in priprava hrane je proces, v katerega je vložene veliko energije in truda, zato jo je treba spoštovati. S skrbnim ravnanjem s hrano skrbimo tudi za okolje in generacije, ki prihajajo za nami.

Dubravka Kalin

direktorica direktorata za turizem

Druge vsebine

KREPKO KOSILO

Na pogled preprosto, na okus pa vrhunsko dovršeno kosilo lahko postrežemo ob vsakdanjih in posebnih priložnostih.

PREPROSTO IZ ENEGA LONCA

Enolončnice spominjajo na varen dom in topel objem ter vzbujajo prijeten občutek, da je vse, kot mora biti. Privoščimo si jih čim večkrat, saj so prava hrana za dušo.

Uvodnik

Svetovni dan hrane

piše: Urška Petelin

Kako bi lahko najprimerneje počastili prihajajoči svetovni dan hrane? Bomo 16. oktobra simbolno jedli samo lokalno pridelano hrano – in če, koliko (kilo)metrov oddaljeno je še lokalno? Je bučno olje iz Prekmurja (180 km od mojega doma) še lokalno, kvarnerski škampi (oddaljeni 115 km) pa ne več? Bomo jedli samo hrano, s katero smo v Sloveniji povsem samooskrbni? Tak jedilnik bo žal precej enoličen, saj je Slovenija povsem samooskrbna le z mlekom, skoraj samooskrbna je pri večini drugih živalskih izdelkov, pri rastlinskih pridelkih pa močno odvisna od uvoza. Težko bomo torej ta dan vsi hkrati lokalni in veganski. Morda bomo pretežno rastlinski, kar je vedno dobrodošlo. Bomo na svetovni dan hrane hrano delili s tistimi, ki ne pomnijo več, kdaj so se do sitega najedli? Morda si bomo zadali izziv in jedi skuhali tako načrtovano, da bomo ob tem ustvarili karseda malo odpadkov. Morda pa bomo na svetovni dan hrane šli v fi no restavracijo, na primer eno od letošnjih mišelink, da ugotovimo, kaj vse lahko iz preprostih sestavin ustvari vrhunski chef. Kaj sploh praznujemo ob svetovnem dnevu hrane?

Upam, da bomo na svetovni dan hrane vsaj malo intenzivneje razmišljali o hrani. Zadnje leto z vseh strani slišim besedo čuječnost (mindfulness), ki naj bi bila skrivna pot do lepšega, bolj zdravega, srečnejšega življenja: čuječno dihanje, čuječno starševstvo, čuječno sprehajanje … tudi čuječno prehranjevanje. Skupno vsem čuječnim dejanjem je, da smo prisotni v trenutku in osredotočeni le na to, kar pravkar počnemo.

Na svetovni dan hrane vas zato vabim, da preizkusimo čuječnost ob uživanju hrane. Pripravimo okusen obrok ali pa le skrbno izbrano sestavino, na primer pravkar obrano jabolko, košček dobre čokolade, rezino kruha s semeni. Vzemimo si čas zase in se umaknimo na samo. Izklopimo telefonske naprave, pozabimo na obveznosti in se udobno namestimo. Oglejmo si jed: kako se na njej prelivajo barve, kakšne so oblike in teksture? Zaprimo oči in jed povonjajmo. Na kaj nas vonj spomni? Kakšni občutki nas prevzamejo ob tem vonju ali tem spominu? Ko jed okusimo, se osredotočimo na občutek v ustih. Kaj okušamo: slano, grenko, sladko, kislo, morda nekaj vmes ali kar vse hkrati? Je okus svež, intenziven, nežen, globok, pekoč, zemeljski, okrogel, rezek, travnat, cvetlični … Ob okušanju ni neprimernih pridevnikov, saj je okus povsem subjektiven. Pomislimo na to, kakšna je tekstura jedi, se nam topi na jeziku, hrusta pod zobmi, kako se zvok prenaša med žvečenjem, kako se medtem počutimo, kateri spomini letijo proti nam, in se osredotočimo na vse morebitne druge zaznave, ki so povezane s tem enim samim zalogajem. Pomislimo, kako sicer jemo. Koliko grižljajev in misli vsak dan neopazno zbeži mimo nas!

Lepo bo, če bomo ob svetovnem dnevu hrane sestavine izbrali s premislekom in jih zaužili ob pogovoru o tem, kaj nam hrana pomeni. Hrana ni nekaj samoumevnega.

Kuharski nasvet

Drobljenec s karameliziranimi hruškami, rumom in kokosom

Topljena smetana nastane na zavretem nehomogeniziranem polnomastnem mleku. Lahko jo kupimo v izbranih mlekarnah ali naredimo njen nadomestek: tretjino sladke smetane zmešamo z dvema tretjinama maskarponeja in mešanico stepemo v rahlo kremo.

Kazalo vsebine

ODA KROMPIRJU

  • Krompirjev pire s sirom (pommes aligot)
  • Konfitiran krompir
  • Anin krompir (pommes Anna)
  • Mehko zapečen krompir v jabolčniku (pommes fondantes)
  • Njoki iz klasičnega krompirjevega testa
  • Frika
  • Čompe s skuto
  • Dödoli
  • Limonov kolač s krompirjem

OKTOBER V KUHINJI

  • Čokoladno-lešnikova pita z beljakovo čepico
  • Gobova juha
  • Testenine s pečeno feto
  • Hrustljav ohrovt s šalotko, panceto in kostanjevim maslom
  • Riba s špinačo in toplo masleno omako s kaprami
  • Popečena govedina s solato iz pire in muškatne buče
  • Piščančja prekajena s sirom, dušena v pivu

POZNATE SVOJE APARATE?

  • Piščančja enolončnica iz lonca na pritisk
  • Cvetača s suhimi marelicami in zelenimi oljkami iz mikrovalovne pečice
  • Začimbna mešanica baharat
  • Piščanec in zelenjava iz cvrtnika na vroči zrak
  • Govedina iz večnamenskega kuhalnika

PREPROSTO IZ ENEGA LONCA

  • Juha iz kodrolistnega ohrovta, choriza in krompirja (caldo verde
  • Hiter mineštrone s tortelini

NAUČIMO SE

  • Klobase in pire s čebulno omako

JESENSKE SOLATE

  • Solata iz pečenega pastinaka in kostanja
  • Solata iz rdeče pese in leče z gorčico
  • Korenčkova solata kot na Vzhodu

JUNAKI KUHINJSKE OMARICE

  • Malo čarovnije z začimbami v pasti

PLITVI ŽEPI

  • Pražen riž z jajci

NOČ ČAROVNIC

  • Pice za noč čarovnic
  • Čokoladni mousse z duhci iz beljakov

SLADKO IN HRUSTLJAVO

  • Drobljenec s karameliziranimi hruškami, rumom in kokosom
  • Čokoladni kolač s hruškami
  • Rulada s hruškami, pekani, maskarponejem in javorovim sirupom

OTROCI V KUHINJI

  • Kako pravilno pečemo v pečici
  • Kruh s sodo, rožmarinom in semeni

POGLED V KOZAREC

  • Riž v kozarcu

ŠOLA OKUSOV

  • Ob mehurčkih od pašt do zvezdic

RAZGLEDNICA IZ NEMČIJE

  • Unescova svetovna dediščina na vzhodu Nemčije

KULINARIČNE NOVICE

  • Zakuhano
  • Zvezde

PIKA NA I: Dubravka Kalin