Sestavine

magdalenski biskvit

  • 4 jajca
  • 140 g rjavega sladkorja
  • 70 g medu
  • 200 g moke
  • 8 g pecilnega praška
  • 180 g masla

limonova krema

  • 6 jajc
  • 100 g sladkorja
  • nastrgana lupinica 3 limon
  • 5 žlic limonovega soka
  • 1 vrečka želatine v prahu
  • 4,5 dl sladke smetane

krema mojito

  • 500 g kremnega sira
  • 130 g sladkorja v prahu
  • lupinica in sok 4 limet
  • 0,7 dl metinega likerja, metinega sirupa ali likerja mojito

okras

  • nastrgana limetina lupinica
  • tanke rezine limone

Priprava

1.

Za biskvit jajca in rjavi sladkor stepemo v bogato penasto maso. Dodamo med in še malo stepemo. Potem vmešamo presejano moko in pecilni prašek, na koncu pa še stopljeno maslo. Razprostremo na pekač za rulade, obložen s papirjem za peko (plast testa naj bo debela do 0,8 cm), in pečemo na 180 °C približno 8 do 10 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s prstom – če se ob pritisku vrne v prvotno obliko, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist, je pecivo pečeno. Pustimo, da se ohladi.

2.

Pripravimo limonovo kremo. Želatino namočimo v 5 žlic limonovega soka. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Rumenjake v skledi zmešamo z naribano limonovo lupinico, dodamo 75 g sladkorja in penasto stepemo. Namočeno želatino stopimo v vodni kopeli in jo dodamo rumenjakovi mešanici. V drugi skledi stepemo smetano, v tretji pa beljake in preostalih 25 g sladkorja. V rumenjakovo maso najprej narahlo vmešamo stepeno smetano, nato pa še sneg. Polovico limonove kreme razdelimo v 10 obodcev za tortice premera 8 cm in postavimo v hladilnik za 3 do 4  ure, da se strdi.

3.

Za kremo mojito stepemo kremni sir, sladkor, limonov sok in lupinico, nato vmešamo liker ali sirup. Z okroglim modelčkom premera 8 cm (ali manj, če želimo, da je biskvit skrit pod kremo, kot na sliki) izrežemo 20 krogcev iz biskvita. Po en krogec biskvita položimo na limonovo kremo v obodcih in jih prekrijemo s kremo mojito. Nanjo položimo še eno plast biskvitnih krogcev in spet prekrijemo z limonovo kremo. Sladico v obodcih za 1  uro postavimo v zamrzovalnik.

4.

Tortice vzamemo iz zamrzovalnika in odstranimo obodce. To najlaže storimo tako, da jih krog in krog segrejemo s kuhinjskim gorilnikom, če ga nimamo, pa počakamo, da se obod malo odtaja. Okrasimo jih z limetino lupinico in tankimi rezinami limone ter postrežemo.

7