Šarkelj z marcipanovo sredico
Šarkelj z marcipanovo sredico
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2016
KOLIČINA: za 12 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 225 g zmehčanega masla
- 225 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 250 g temnega sladkorja muskovado
- 4 velika jajca sobne temperature
- 1 žlička pecilnega praška
- ¼ žličke soli
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlička začimb za jabolčni zavitek
- 1 žlička mletega cimeta
- 250 g naribane muškatne buče
- 250 g mešanega suhega sadja
- 100 g orehovih jedrc
marcipanova sredica
- moka za potresanje
- 200 g marcipana
- 50 g kandiranih češenj
- lupina 1 pomaranče
obliv
- 150 g mrzlega polnomastnega kremnega sira
- 175 g sladkorja v prahu
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlički polnomastnega mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- maslo za model
- 1 žlica moke za model
- ščepec cimeta za posip
Priprava
Z zmehčanim maslom na tanko in enakomerno premažemo model za šarkelj s premerom 25 cm; pazljivo pomastimo vse vdolbinice. V model presejemo 1 žlico moke, nato ga tako dolgo obračamo, da je povsod prekrit s kar se da tanko plastjo moke. Pazimo, da se je na dnu ne nabere preveč, in jo že sproti stresamo iz modla s trkanjem. Na koncu stresemo ven vso odvečno moko. Pečico segrejemo na 180 °C.
Pripravimo marcipanovo sredico. Nekaj kandiranih češenj prihranimo za okras, preostale narežemo na večje koščke. Delovno površino potresemo z malce moke, na kratko pognetemo marcipan, nato vgnetemo vanj češnje in nastrgano pomarančno lupino. Oblikujemo valj s premerom kakih 3 cm, ga zvijemo v krog in zlepimo konca skupaj.
Naredimo testo. Nekaj orehovih polovičk prihranimo za okras, preostale nasekljamo. V večjo skledo damo zmehčano maslo, moko, sladkor, razžvrkljana jajca, pecilni prašek, sodo, mandlje, začimbe in sol. Z mešalnikom zmešamo gladko testo, v katerega vmešamo še nastrgano bučo, narezano suho sadje in orehova jedrca.
V pripravljeni model z žlico nadevamo polovico testa, nanj položimo krog iz marcipana in ga nekoliko vtisnemo v testo. Prekrijemo s preostalim testom, ki ga na vrhu poravnamo. Pečemo 30 minut, nato pa znižamo temperaturo na 160 °C, ne da bi odprli pečico, in pečemo še 30 minut. Da je šarkelj pečen, vidimo po tem, da se precej dvigne, dobi lepo zlato barvo in odstopi od stranic modla. Kakih 15 minut naj se ohlaja v modlu. Nato na kratko in močno potrkamo po dnu ter ga zvrnemo na kovinsko mrežico, kjer naj se do konca ohladi.
Za obliv gladko razmešamo polovico kremnega sira, presejani sladkor prahu in maslo. Tej mešanici dodamo preostali kremni sir, mleko in vaniljo ter zmešamo v gost, a še vedno tekoč obliv, po gostoti podoben napol stepeni sladki smetani.
Obliv z žlico nanašamo na ohlajeni šarkelj in pustimo, da ob straneh kaplja z njega. Potresemo z malce cimeta in za 10 minut postavimo v hladilnik, da se obliv nekoliko strdi. Okrasimo s celimi kandiranimi češnjami in polovicami orehovih jedrc. Šarkelj lahko hranimo v hladilniku 5 dni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.