Šarkelj z lešniki in lešnikovo kremo
Šarkelj z lešniki in lešnikovo kremo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: 14 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2,5 dl sladke smetane
- 250 g drobnega kristalnega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
- 250 g gladke moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žlice mleka
- 50 g drobno nasekljanih neolupljenih lešnikov
- 200 g lešnikove kreme
- maslo in moka za model
Priprava
Sladko smetano rahlo stepemo z ročnim mešalnikom. Dodamo droben kristalni in vaniljev sladkor ter mešamo še dobro minuto. Rumenjake ločimo od beljakov in jih vmešamo v stepeno smetano. Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo izmenično z mlekom s kuhalnico vmešamo v smetanovo zmes.
Beljake stepemo v trd sneg in ga previdno vmešamo v maso. V tretjino mase vmešamo nasekljane lešnike, v preostalo maso pa lešnikovo kremo. V namaščen in pomokan model za šarkelj nadevamo najprej maso z lešnikovo kremo, nato pa še maso z nasekljanimi lešniki. Pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 1 uro. Ko se šarkelj ohladi, ga poljubno okrasimo in razrežemo na kose.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.