Sestavine

  • velik ščep žafrana
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 3 fileji piščančjih prsi brez kože in kosti
  • 1 sesekljana srednje velika čebula
  • 2 strta stroka česna
  • 2 lista lovora
  • 2 rdeči papriki
  • 170 g svežega ali zamrznjenega graha
  • 170 g svežega ali zamrznjenega boba
  • 1,5 dl belega vina
  • 650 g klapavic
  • 4,5 dl piščančje jušne osnove
  • 400 g rezancev
  • 450 g olupljenih svežih velikih kozic
  • 2,5 dl polnomastne sladke smetane
  • velika pest nasekljanega peteršilja
  • sol
  • sveže mleti poper
  • limona, ko postrežemo

Priprava

1.

Piščančje prsi narežemo na kocke, papriko očistimo semen in narežemo na trakove. Žafran stresemo v majhno posodico, prelijemo z dvema žlicama vrele vode in pustimo, da se namaka. V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo piščančje meso in ga pražimo 4 do 5 minut.

2.

V ponev dodamo čebulo in česen, pražimo 3 do 4 minute, nato priložimo lovor in papriko ter pražimo 4 do 5 minut. Vmešamo grah in bob in ob stalnem mešanju vse pražimo še 2 do 3 minute, nato odstranimo z ognja.

3.

V kozico vlijemo vino in ga zavremo. Vanj stresemo očiščene klapavice, pokrijemo in kuhamo 3 do 5 minut, da se školjke odprejo (neodprte zavržemo). Školjke odcedimo, tekočino prihranimo. Počakamo 5 minut, da se školjke in tekočina umirijo.

4.

Školjčno tekočino zlijemo v ponev z mesom in zelenjavo, dodamo žafran in piščančjo osnovo. Rezance skuhamo po navodilih z embalaže.

5.

Medtem omako segrejemo, dodamo kozice, kuhamo eno minuto, dodamo smetano in kuhamo še 2 do 3 minute. V omako damo še klapavice in peteršilj, solimo, popramo in dobro premešamo. Rezance odcedimo in stresemo v omako. Premešamo, razdelimo na krožnike in postrežemo z limonovimi krhlji.

17