Rezanci z morskimi sadeži po špansko
Rezanci z morskimi sadeži po špansko
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- velik ščep žafrana
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 fileji piščančjih prsi brez kože in kosti
- 1 sesekljana srednje velika čebula
- 2 strta stroka česna
- 2 lista lovora
- 2 rdeči papriki
- 170 g svežega ali zamrznjenega graha
- 170 g svežega ali zamrznjenega boba
- 1,5 dl belega vina
- 650 g klapavic
- 4,5 dl piščančje jušne osnove
- 400 g rezancev
- 450 g olupljenih svežih velikih kozic
- 2,5 dl polnomastne sladke smetane
- velika pest nasekljanega peteršilja
- sol
- sveže mleti poper
- limona, ko postrežemo
Priprava
Piščančje prsi narežemo na kocke, papriko očistimo semen in narežemo na trakove. Žafran stresemo v majhno posodico, prelijemo z dvema žlicama vrele vode in pustimo, da se namaka. V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo piščančje meso in ga pražimo 4 do 5 minut.
V ponev dodamo čebulo in česen, pražimo 3 do 4 minute, nato priložimo lovor in papriko ter pražimo 4 do 5 minut. Vmešamo grah in bob in ob stalnem mešanju vse pražimo še 2 do 3 minute, nato odstranimo z ognja.
V kozico vlijemo vino in ga zavremo. Vanj stresemo očiščene klapavice, pokrijemo in kuhamo 3 do 5 minut, da se školjke odprejo (neodprte zavržemo). Školjke odcedimo, tekočino prihranimo. Počakamo 5 minut, da se školjke in tekočina umirijo.
Školjčno tekočino zlijemo v ponev z mesom in zelenjavo, dodamo žafran in piščančjo osnovo. Rezance skuhamo po navodilih z embalaže.
Medtem omako segrejemo, dodamo kozice, kuhamo eno minuto, dodamo smetano in kuhamo še 2 do 3 minute. V omako damo še klapavice in peteršilj, solimo, popramo in dobro premešamo. Rezance odcedimo in stresemo v omako. Premešamo, razdelimo na krožnike in postrežemo z limonovimi krhlji.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.