Preprosta karamelna torta
Odlična karamelna torta za rojstni dan!
Preprosta karamelna torta
Odlična karamelna torta za rojstni dan!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + ohlajanje
KOLIČINA: 12–14 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 225 g zmehčanega soljenega masla in še malo za modla
- 125 g rjavega sladkorja
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 velika jajca
- 225 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlici mleka
krema
- 200 g zmehčanega soljenega masla
- 400 g sladkorja v prahu (najbolje rjavega, če ga dobimo, saj prispeva zlato barvo in karamelast okus)
- 70 g karamelne omake
ko postrežemo
- 3 žlice karamelne omake
- koščki mehkih karamelnih bonbonov ali čokolade
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva modla za torte premera 20 cm namažemo z maslom in ju obložimo s papirjem za peko.
Moko zmešamo s pecilnim praškom. V drugi skledi maslo in obe vrsti sladkorja nekaj minut stepamo z električnim mešalnikom, da nastane svetlejša in penasta zmes. Dodamo vaniljo in jajca; jajca dodajamo vsako posebej izmenjaje z žlico moke. Vsakokrat dobro zmešamo, preden dodamo naslednje jajce in žlico moke. Dodamo preostalo moko in mleko. Maso razdelimo v modla in pečemo 25 do 30 minut, da se biskvit zlato rjavo obarva, se ob pritisku vrne nazaj v prvotni položaj in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pečena biskvita naj se nekaj minut ohlajata v modlih, nato ju zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladita.
Medtem pripravimo kremo. Maslo in sladkor v prahu damo v skledo in nekaj minut stepamo, da nastane svetla in zračna zmes. Z metlico na hitro vmešamo karamelno omako in po potrebi dodamo 1 žlico vrele vode, če je masa pregosta. Preden sestavimo torto, počakamo, da se biskvita do konca ohladita, sicer se bo krema stopila.
En biskvit premažemo s polovico kreme in nanjo položimo drugi biskvit. Preostalo kremo nadevamo po vrhu torte in jo razmažemo z nožem ali hrbtno stranjo žlice. Do postrežbe shranimo na hladno. Preden postrežemo, torto pokapamo s 3 žlicami karamelne omake (če je omaka malce prečvrsta, jo na hitro pogrejemo v mikrovalovni pečici), tako da je nekaj steče čez rob torte, če nam je tako všeč. Okrasimo še s koščki mehkih karamelnih bonbonov ali čokolade in postrežemo. Za rojstni dan pa lahko dodamo še jedilne bleščice in svečke!
Za ljubitelje čokolade
Ljubitelji čokolade v testo dodamo 3 žlice kakava, sestavljeno torto pa pred postrežbo pokapamo s stopljeno in ohlajeno čokolado namesto s karamelno omako. Torto lahko okrasimo tudi s sesekljanimi oreški ali užitnimi cvetlicami.
Nasvet
Namesto soljenega masla lahko uporabimo tudi navadno (nesoljeno) maslo in sol dodamo posebej. Na 200 g masla vzamemo približno ½ žličke soli, ki jo temeljito stepemo z drugimi sestavinami.
Recept za karamelno omako poiščite tukaj.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.