Poširan losos v zelenini omaki
Zdravo, a noro okusna jed.
Poširan losos v zelenini omaki
Zdravo, a noro okusna jed.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2014
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 rezine svežega lososa po 200 g
- sol
- beli poper
- nekaj rezin limone
- 150 g korenčka
- 200 g gomolja zelene
- šopek peteršilja
- 2,5 dl belega vina
- ščepec kristalnega sladkorja
- 20 g masla
- 1,5 dl kisle smetane
- kuhan krompir za prilogo
- koper za okras
Priprava
Zeleno in korenček operemo, olupimo in narežemo na palčke. Peteršilj operemo. Lososove rezine rahlo solimo ter začinimo z belim poprom in limonovim sokom.
Vino zavremo z malo vode, soljo, poprom in sladkorjem. Dodamo zeleno, korenček in polovico peteršilja ter na blagem ognju zavremo. V prevretek damo lososove rezine in v pokriti posodi kuhljamo 12 do 15 minut.
Ribe in zelenjavo poberemo iz posode in na toplem prihranimo. Ribjo osnovo precedimo in nekoliko povremo. Ostali peteršilj drobno sesekljamo in ga z maslom in kislo smetano vmešamo v osnovo. Hitro prevremo in še malo začinimo. Na tople krožnike serviramo lososove rezine z zelenjavo in kuhanim krompirjem. Jed okrasimo s koprom.
Opomba
Več o poširanju: Soparjenje in poširanje
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.