Sestavine

  • 200 g maslene buče
  • 1 velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička repičnega olja
  • 150 g majhnih šampinjonov
  • 125 g riža basmati
  • 7 dl zelenjavne jušne osnove
  • 10 suhih gob
  • 2 žlički svežega žajblja
  • šopek peteršilja
  • 40 g gorgonzole
  • črni poper

Priprava

1.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na kocke. Čebulo razpolovimo in narežemo na rezance, česen drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in česen ter pražimo 5 minut. Česnu in čebuli primešamo bučo in gobe ter pražimo še nekaj minut. Vmešamo še riž in prilijemo jušno osnovo. Vse dobro premešamo, dodamo nasekljane suhe gobe, nasekljan žajbelj in stebla peteršilja (lističe prihranimo). Kozico pokrijemo s pokrovko in na nizki temperaturi kuhamo 35 do 40 minut, da se riž zmehča – proti koncu pokusimo in po potrebi prilijemo še malo vode (če je riž vsrkal vso juho). Če je tekočine še veliko, pa kozico odkrijemo in kuhamo dodatnih 5 do 10 minut.

2.

Kozico odstavimo s štedilnika, v jed vmešamo nasekljane listke peteršilja in nadrobljen sir. Začinimo s črnim poprom in pustimo, da pilav 5 minut počiva, nato ga postrežemo.

31