Sestavine

  • 200 g sladkorja demerara
  • 2 dl jabolčnega kisa
  • 1 dl hruškovega mošta
  • 1 zvezdasti janež
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 2 rdeči čebuli
  • 1 žlička nastrganega ingverja
  • 10 čvrstih hrušk
  • rdeči čiliji
  • 50 g rozin sultanin

Priprava

1.

Čebuli nasekljamo in ju stresemo v večjo kozico skupaj s sladkorjem, jabolčnim kisom, hruškovim moštom, zvezdastim janežem, kuminom in ingverjem. Pustimo, da mešanica zavre.

2.

Hruške olupimo in jih narežemo na kose, velike za grižljaj. Čilije razpolovimo in jim po želji odstranimo semena. Nato hruške in čilije dodamo v kozico in pustimo rahlo vreti 40 minut, dokler ni tekočina sirupasta, hruške pa so kuhane, a še čvrste. Vmešamo rozine, kozico odstavimo z ognja in pustimo, da se čatni ohladi. Tedaj ga z žlico nadevamo v sterilizirane kozarce za vlaganje.

3