Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco
Ožgana hobotnica za posebne priložnosti
Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco
Ožgana hobotnica za posebne priložnosti
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2020
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 rdeče paprike
- 1 rdeč čili
- 3 žlice oljčnega olja
- sol
- 50 g popraženih blanširanih mandljev
- pest koriandrovih lističev in stebelc
- 1⁄2 stroka česna
- sok 1 limete
- 4–5 lovk hobotnice (približno 450 g)
- krhlji 1 limete, ko postrežemo
Priprava
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Paprike in čili položimo v pekač, pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja, solimo in pomešamo. Čili vzamemo iz pekača in ga prihranimo. Paprike pečemo 20 minut, nato jih obrnemo in v pekač dodamo čili. Pečemo še 20 do 25 minut, da je vse ožgano in mehko. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se paprike in čili ohladijo, nato jim odstranimo kožice, paprikam pa tudi semena. Če imamo radi ostrino, čilijeva semena pustimo, drugače pa jih prav tako odstranimo.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Paprike in čili položimo v pekač, pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja, solimo in pomešamo. Čili vzamemo iz pekača in ga prihranimo. Paprike pečemo 20 minut, nato jih obrnemo in v pekač dodamo čili. Pečemo še 20 do 25 minut, da je vse ožgano in mehko. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se paprike in čili ohladijo, nato jim odstranimo kožice, paprikam pa tudi semena. Če imamo radi ostrino, čilijeva semena pustimo, drugače pa jih prav tako odstranimo.
Močno razgrejemo rebrasto ponev. Lovke hobotnice premažemo s preostalim oljem in jih pečemo po 2 do 3 minute na vsaki strani, da konice zahrustajo. Takoj jih ponudimo z omako in krhlji limete za pokapanje.
Predpriprava
Ne glede na recept hobotnico vedno vsaj malo pokuhamo. Za solato, karpačo in podobne jedi jo skuhamo do mehkega, za golaž, peko v pečici ali pod peko pa le do polovice ali še manj. Tako hobotnica ni trda in žilava. Za kuhanje hobotnice obstaja več načinov (v hladni vodi, v vreli vodi, z vinom ali brez tekočine). Tokrat hobotnico skuhamo v hladni vodi: očiščeno položimo v velik lonec z mrzlo, nesoljeno vodo in ga pokrijemo. Ko voda zavre, znižamo temperaturo.
KUHANJE:
V navadnem loncu je to približno 30 do 45 minut, v loncu na pritisk pa 10 do 15 minut, odvisno od velikosti. Kuhano hobotnico odcedimo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, v hladilniku pa jo lahko hranimo do 24 ur.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.