Sestavine

rezančno testo

  • 150 g gladke moke in še malo za delovno površino
  • 1 jajce in 2 rumenjaka
  • ščep soli
  • 1⁄2 žlice oljčnega olja

nadev

  • 100 g mladih kopriv (lahko jih nadomestimo s špinačo)
  • 100 g albuminske skute (rikote)
  • 25 g sveže naribanega parmezana
  • 1 žlica drobno nasekljanih lističev limonskega timijana
  • lupinica 1⁄2 limone
  • sol in poper

omaka

  • 40 g masla
  • malo sirotke (po želji)

ko postrežemo

  • parmezanovi ostružki
  • lističi limonskega timijana
  • prgišče nasekljanih popraženih lešnikov
  • lupinica 1⁄2 limone

Priprava

1.

Najprej naredimo testo. Jajce in rumenjaka razžvrkljamo. Moko vsujemo v multipraktik, dodamo tri četrtine jajc in ščep soli. Zmešamo, da nastanejo velike drobtine – ko jih stisnemo, se morajo sprijeti v testo (če je na otip malce suho, dodamo še malo jajca). Testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 1 minuto oziroma toliko časa, da je lepo gladko. Ne skrbimo, če je precej čvrsto, med počivanjem se bo zmehčalo. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati 30 minut.

2.

Medtem pripravimo nadev. V kozici zavremo vodo in vanjo vržemo koprive (za zaščito si nadenemo rokavice). Kuhamo jih 2 do 3 minute, da uvenejo in uničimo žgalne laske. Odcedimo jih, položimo na čisto kuhinjsko krpo, zavijemo in iz kopriv ožmemo čim več vode. Grobo jih nasekljamo, zmešamo s preostalimi sestavinami za nadev ter dobro solimo in popramo.

3.

Odrežemo četrtino testa (preostalo testo pokrito s folijo shranimo v hladilnik) in ga razvaljamo skozi najširšo odprtino strojčka za testenine (če nimamo strojčka, testo čim tanjše razvaljamo s težkim valjarjem). Nato testo zapognemo po tretjinah, ga obrnemo za četrtino in ga spet spustimo skozi strojček. Ta postopek še enkrat ponovimo in testo spet spustimo skozi strojček, pri čemer postopoma zmanjšujemo odprtino vsakič za eno stopnjo, dokler ne dobimo gladkega lista testa. Skozi najmanjšo odprtino testo spustimo dvakrat.

4.

List testa položimo na delovno površino in na spodnjo stran položimo po 1 žličko nadeva v razmakih 4 cm. S prsti okrog vsake kepice nadeva testo navlažimo z vodo. Zgornjo polovico testa preganemo čez nadev in ga pazljivo stisnemo okrog nadeva, tako da ni zračnih žepkov.

5.

S kolescem za testenine ali ostrim nožem narežemo testo na posamezne raviole, nato vsak raviol krog in krog priščipnemo, da je nadev dobro zatesnjen. Raviole položimo na rahlo pomokan pladenj in pripravimo raviole še iz preostalega testa in nadeva.

6.

Zavremo velik lonec osoljene vode. V veliki oplasteni ponvi na srednji temperaturi razpustimo maslo in ga kuhamo 2 do 3 minute, da se rjavo obarva in dobi oreškasto aromo. Odstavimo s štedilnika in z metlico vmešamo malo sirotke (ali vode). Raviole položimo v krop in jih kuhamo 2 do 3 minute, nato jih s penovko poberemo iz vode in tako pomešamo z rjavim maslom v ponvi. Razdelimo na krožnike, posipamo z lističi limonskega timijana, limonovo lupinico, ostružki parmezana in nasekljanimi lešniki ter postrežemo.

Nasvet

Več nasvetov za pripravo domačih raviolov si oglejte v receptu, ki smo ga pripravili s kuharskim mojstrom Binetom Volčičem.

1