Sestavine

  • 2 pločevinki marelic (po 820 g)
  • 200 g moke
  • 150 g neolupljenih mandljev
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 100 g sladkorja demerara
  • stepena sladka smetana ali crème fraîche, ko postrežemo

Priprava

1.

Marelice iz obeh pločevink odcedimo. Polovico marelic, torej približno toliko, kot jih je bilo v eni pločevinki, s paličnim mešalnikom zmeljemo v kašo. Mandlje grobo narežemo, maslo narežemo na koščke. V večjem pravokotnem pekaču ali v 6 do 8 manjših ognjevarnih posodicah zmešamo marelice in marelično kašo. Moko, mandlje in cimet zmešamo, nato dodamo maslo in ga s prsti vgnetemo v suhe sestavine, da dobimo drobljivo testo. Primešamo sladkor in drobljenec potresemo po marelicah.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C. Drobljenec pečemo 40 do 45 minut, dokler ni testo zlatorjavo zapečeno. Postrežemo s crème fraîche.

6